A csatorna nem szemetes! Tévhit, hogy mindent elnyel. Ne gondolkodj felelőtlenül! Az általunk termelt háztartási hulladékoknak mind megvan a maga lerakóhelye, ami elősegíti mindennapjaink zavartalan működését, és óvja a környezetünket, illetve bennünket a különböző fertőzésektől. A szennyvízcsatornába csak olyan anyagok kerülhetnek, amelyek a csatornarendszer és a tisztító telepek működését nem zavarják. Viselkedj felelősen, ismerd meg és tartsd be csatornaillemtanunkat!

1. A gumikesztyűnek, az arcmaszknak NEM a WC-ben a helye! A csatornában dugulást és komoly üzemzavart okoznak. Ha már nem használod őket, dobd a szemetesbe. 

Az infografika azt szemlélteti, hogy a gumikesztyűnek és az arcmaszknak nem a WC-ben a helye, hanem a szemetesben, továbbá hogy a csatornában szabálytalanul bejuttatott dolgok milyen dugulásokat, károkat okoznak.

2. Ne öntsd az ételmaradékot a WC-be vagy lefolyóba! A legjobb helye a szelektív hulladékszigeten, a háztartási hulladékok között van.

Az infografika azt mutatja be, hogy az ételmaradéknak nem a WC-ben a helye, hanem a háztartási hulladékok között, továbbá, hogy a szennyvíztelepen a szűrőrácson összegyűlt ételmaradékokat szemlélteti.

3. Ne öntsd a használt sütőolajat a lefolyóba! A csatornában megdermed, és kemény, szappanszerű lerakódást okoz. Pusztítja a környezetedet, az élővilágot és a vizeket, ha nem megfelelően kezeled. Ne a szemetesbe tedd, vidd el egy gyűjtőedényben valamelyik szelektív használtolajgyűjtő pontra! Így bioüzemanyagként hasznosul, és nem szennyezi a környezetet.  

Az infografika azt mutatja be, hogy a használt sütőolajat tilos a szennyvízhálózatba juttatni, a helyes eljárás gyűjtőedényben leadni valamelyik MOL-benzinkúton. Továbbá a fotó azt szemlélteti, hogy a csatornában a sütőolaj megdermed, és kemény, szappanszerű lerakódást okoz.

A fotó szemlélteti, hogy a csatornában a sütőolaj megdermedt, lerakódást okozott.

A fotón látható, hogy a csatornában a sütőolaj megdermedt, lerakódást okozott.

4. Ne dobj vattát, tampont, nedves törlőkendőt a WC-be! Ezek a szálas anyagok vízben nem oldódnak, eldugítják a csatornát, és kellemetlen szagokat okoznak. A szemetesben a helyük.

Az infografika azt mutatja be, hogy a vattának, tamponnak, és a nedves törlőkendőnek nem a WC-ben a helye, hanem a szemetesben. Továbbá a fotók a nedves törlőkendők, szálas anyagok okozta meghibásodásokat szemléltetik.

A fotó szemlélteti a vatták, tamponok, nedves törlőkedendők által okozott eldugulást.

5.  A fel nem használt gyógyszereket, pirulákat NE dobd a lefolyóba! Ez veszélyes hulladék! Ha lebomlik, mérgezi a környezetet, és elpusztítja a szennyvíztisztítást végző hasznos baktériumokat is. Vidd el inkább a patikákban található gyógyszergyűjtő dobozokba!  

Az infografika azt mutatja be, hogy a fel nem használt gyógyszereket tilos a lefolyóba dobni, azokat a patikákban található gyógyszergyűjtő dobozokban szükséges leadni. Továbbá a szabálytalan csatornahasználat okozta meghibásodást szemlélteti a fotó.

6. Soha ne önts gyúlékony anyagot a lefolyóba! Felelőtlenség, amivel sérülést vagy akár robbanást is előídézhetsz. És még a környezetedet is mérgezed vele! Ezeknek a folyadékoknak veszélyeshulladék-gyűjtőben a helyük. 

Az infografika azt mutatja be, hogy tilos a lefolyóba gyúlékony anyagot önteni, ezeknek a veszélyeshulladék-gyűjtőkben a helye. Továbbá a szabálytalan csatornahasználat okozta meghibásodást szemlélteti a fénykép.

A fotó a szabálytalan csatornahasználat okozta meghibásodást szemlélteti.

7. Ne dobj használt pelenkát a WC-be, mert duguláshoz vezet! Sőt, megbéníthatja a szennyvízelvezetést is, ami sokaknak okozhat kellemetlenséget. Vidd inkább a szemetesbe.

Az infografika azt mutatja be, hogy tilos a WC-be használt pelenkát dobni, ennek a szemetesben a helye. Továbbá a fotó a nedves törlőkendők, szálas anyagok okozta meghibásodásokat szemlélteti.

A fotó a nedves törlőkendők, szálas anyagok által okozott meghibásodást szemlélteti.

8. Soha ne önts mérgező anyagot a lefolyóba!  Komoly veszélynek teszed ki a Föld élővilágát, ha az ilyen folyadékokat nem a veszélyeshulladék-gyűjtőbe viszed. Ha a csatornahálózatba méreg vagy egyéb szennyező anyag kerül, az elpusztíthatja a tisztítást végző szervezeteket, emiatt sérülhet a befogadó élővíz is.

Az infografika azt mutatja be, hogy tilos a lefolyóba mérgező anyagot önteni, ezeknek veszélyeshulladék-gyűjtőben a helye. Továbbá a szabálytalan csatornahasználat okozta meghibásodást szemlélteti a fotó.

A fotó a mérgező anyagok használata által okozott károkat szemlélteti.

9. Ne önts festéket a lefolyóba, mert lerakódik a csatorna falára, és nagy károkat okozhat!  Nemcsak a lebontást végző élő szervezeteket pusztíthatja el, de egészségkárosító hatása van, és komoly gondot okozhat a környék csatornahálózatában is. A festéknek a veszélyeshulladék-gyűjtőben a helye.

Az infografika azt mutatja be, hogy tilos a lefolyóba festéket önteni, ezeknek veszélyeshulladék-gyűjtőben a helye. Továbbá a szabálytalan csatornahasználat okozta meghibásodást szemlélteti a fotó.

A fotó a lefolyókba öntött festék által okozott károkat, lerakódást szemlélteti.

10. Ne dobj növényeket, földet, macskaalmot, műanyagszemetet a WC-be!  Nem oda valók! Az ilyen háztartási hulladékokat a szemetesben helyezd el. 

Az infografika azt mutatja be, hogy tilos a lefolyóba növényeket, földet, macskaalmot, műanyagszemetet juttatni, azoknak a szemetesben a helye. Továbbá a szabálytalan csatornahasználat okozta meghibásodásokat szemléltetik a fotók.

A fotón a lefolyókba dobott műanyagszemét által okozott károk láthatók.

A fotó a lefolyókba dobott műanyagszemét által okozott károkat szemlélteti

11. Ne dobj zoknit vagy egyéb ruhaneműt, textíliát a WC-be! Anyaguk miatt az átemelők szivattyúi nem tudják elvégezni a feladatukat, dugulás alakul ki, ami szennyvízkiöntést is okozhat, beterítve a lakóhelyünket. A jó minőségű ruhákat a közeledben lévő adománygyűjtő ponton add le. A használhatatlan állapotú holmiknak pedig a szemetes a megfelelő hely.

Az infografika azt mutatja be, hogy tilos a WC-be zoknit, vagy egyéb ruhaneműt, textíliát juttatni, azoknak a szemetesben a helye. Továbbá a szabálytalan csatornahasználat okozta meghibásodásokat szemléltetik a fotók.

A fotón a lefolyókba dobott textília által okozott károk láthatók.

A fotó a lefolyókba dobott textília által okozott károkat szemlélteti.