A csatorna nem szemetes! Tévhit, hogy mindent elnyel. Ne gondolkodj felelőtlenül! Az általunk termelt háztartási hulladékoknak mind megvan a maga lerakóhelye, ami elősegíti mindennapjaink zavartalan működését, és óvja a környezetünket, illetve bennünket a különböző fertőzésektől. A szennyvízcsatornába csak olyan anyagok kerülhetnek, amelyek a csatornarendszer és a tisztító telepek működését nem zavarják. Viselkedj felelősen, ismerd meg és tartsd be csatornaillemtanunkat!

1. A gumikesztyűnek, az arcmaszknak NEM a WC-ben a helye! A csatornában dugulást és komoly üzemzavart okoznak. Ha már nem használod őket, dobd a szemetesbe. 

2. Ne öntsd az ételmaradékot a WC-be vagy lefolyóba! A legjobb helye a szelektív hulladékszigeten, a háztartási hulladékok között van.

3. Ne öntsd a használt sütőolajat a lefolyóba! A csatornában megdermed, és kemény, szappanszerű lerakódást okoz. Pusztítja a környezetedet, az élővilágot és a vizeket, ha nem megfelelően kezeled. Ne a szemetesbe tedd, vidd el egy gyűjtőedényben valamelyik Mol-benzinkútra. (http://toltoallomaskereso.mol.hu)! Így bioüzemanyagként hasznosul, és nem szennyezi a környezetet.  

4. Ne dobj vattát, tampont, nedves törlőkendőt a WC-be! Ezek a szálas anyagok vízben nem oldódnak, eldugítják a csatornát, és kellemetlen szagokat okoznak. A szemetesben a helyük.

5.  A fel nem használt gyógyszereket, pirulákat NE dobd a lefolyóba! Ez veszélyes hulladék! Ha lebomlik, mérgezi a környezetet, és elpusztítja a szennyvíztisztítást végző hasznos baktériumokat is. Vidd el inkább a patikákban található gyógyszergyűjtő dobozokba!  

6. Soha ne önts gyúlékony anyagot a lefolyóba! Felelőtlenség, amivel sérülést vagy akár robbanást is előídézhetsz. És még a környezetedet is mérgezed vele! Ezeknek a folyadékoknak veszélyeshulladék-gyűjtőben a helyük. 

7. Ne dobj használt pelenkát a WC-be, mert duguláshoz vezet! Sőt, megbéníthatja a szennyvízelvezetést is, ami sokaknak okozhat kellemetlenséget. Vidd inkább a szemetesbe.

8. Soha ne önts mérgező anyagot a lefolyóba!  Komoly veszélynek teszed ki a Föld élővilágát, ha az ilyen folyadékokat nem a veszélyeshulladék-gyűjtőbe viszed. Ha a csatornahálózatba méreg vagy egyéb szennyező anyag kerül, az elpusztíthatja a tisztítást végző szervezeteket, emiatt sérülhet a befogadó élővíz is.

9. Ne önts festéket a lefolyóba, mert lerakódik a csatorna falára, és nagy károkat okozhat!  Nemcsak a lebontást végző élő szervezeteket pusztíthatja el, de egészségkárosító hatása van, és komoly gondot okozhat a környék csatornahálózatában is. A festéknek a veszélyeshulladék-gyűjtőben a helye.

10. Ne dobj növényeket, földet, macskaalmot, műanyagszemetet a WC-be!  Nem oda valók! Az ilyen háztartási hulladékokat a szemetesben helyezd el. 

11. Ne dobj zoknit vagy egyéb ruhaneműt, textíliát a WC-be! Anyaguk miatt az átemelők szivattyúi nem tudják elvégezni a feladatukat, dugulás alakul ki, ami szennyvízkiöntést is okozhat, beterítve a lakóhelyünket. A jó minőségű ruhákat a közeledben lévő adománygyűjtő ponton add le. A használhatatlan állapotú holmiknak pedig a szemetes a megfelelő hely.