A környezettudatos viselkedést mutató csapvízfogyasztás ösztönzése, a vízbázisok megóvása, az emberek tudatos vízhasználatra való kapacitálása – az egyre több helyen és formában megmutatkozó vízválság korában – közös érdekünk, hisz a víz mindannyiunk számára nélkülözhetetlen. Erre a közös célra hívja fel a figyelmet a közös sportélményeken keresztül Siófok egyik emblematikus cége, az idén 110 éves Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. és Siófok EHF-kupagyőztes, NBI-es kézilabdacsapata, a Siófok KC egy hónapig tartó kreatív fotókampánya, amelynek mottója: „A víz és a sport kapcsolata örök. Szomjazzuk a közös sikereket.” A kreatívokból egy 2020-as naptár is készül majd.

A DRV és az SKC csapvízkampányának keretében készült kisfilmek az alábbi linkeken érhetők el:

DRV–SKC-kisfilm
DRV–SKC-kampányzáró kisfilm

 

Bolygónk felületének 71%-át víz borítja. Ha egyenletesen volna elosztva, a Föld felszínén mintegy 2700 méter vastag burkot lehetne belőle képezni. Ebből úgy tűnhet, hogy a vízkészletek kimeríthetetlenek, holott valójában a Föld ivóvíz- és iparivíz-készletei végesek. A Föld vízkészletének mintegy 97%-a a tengerekben és óceánokban van jelen, ami magas sótartalma miatt közvetlenül nem alkalmas sem ivóvíz-, sem iparivíz-felhasználásra, még mezőgazdasági célokra sem. A fennmaradó két-három százalék ugyan édesvíz, aminek nagy része azonban jég formájában található meg. Közvetlen ivóvíz-kitermelésre a Földön fellelhető összes víznek alig 0,3%-a alkalmas, és ebben a mennyiségben már benne vannak a kitermelhető felszíni vizek, a folyók, a tavak édesvizei, de még a felső rétegvizek is. Ezért különösen fontos, hogy tudatosan, a jövő generációkra tekintettel, fenntartható módon történjen az ivóvizek felhasználása.

 

A Föld lakói (emberek, állatok, növények) közül minden ötödik vízhiányos területen él. A tiszta ivóvíz, a rendszeres kézmosás, a csatornázás elengedhetetlen az élethez, a betegségek megelőzéséhez, és a gyermekek egészséges fejlődéséhez. Közel kétmilliárd ember nem jut tiszta, egészséges vízhez, és az iskolák felében nincs megfelelő vízellátottság. A nem jó minőségű, szennyezett víz a legnagyobb gyilkos az öt év alatti gyerekek között: ebben a korcsoportban a hasmenéses halálozási okok 90% körüliek. A világ szegényeinek több mint fele a nem megfelelő higiénikus viszonyok, illetve a rossz minőségű víz miatt beteg. Tudtátok például, hogy 1 db, szilárd talajon eldobott cigarettacsikk körülbelül 1 köbméternyi, vagyis 1000 liternyi talajvizet szennyez el? Óvd meg az értékes vízbázisokat, ne szennyezd őket! Viselkedj felelősen, használd tudatosan és takarékosan a csapvizet.

 

Földünk zárt rendszerként működik, ami azt jelenti, hogy se nem veszít, se nem nyer extra anyagokat. Az a víz tehát, ami évmilliókkal ezelőtt is jelen volt bolygónkon, ma is itt van. A víz szabályozza a Föld hőmérsékletét azáltal, hogy sok energia kell a felmelegedéséhez, így a Nap rövid idő alatt nem tudja felmelegíteni a bolygót. Víz nélkül az élet elképzelhetetlen.

 

Hazánk rendkívül gazdag felszíni és felszín alatti vizekben, a vezetékes ivóvíz 90%-át a felszín alatti vízkészletek biztosítják. Hazánkban a vezetékes ivóvíz jó minőségű, a magyarországi települések a közműves ivóvízellátás terén nemzetközi összehasonlításban is jó mutatókkal rendelkeznek. 2007 óta minden hazai településen elérhető a közüzemi vezetékes vízszolgáltatás. Az ellátott lakások országos aránya 2018 végén 95,3 százalék volt. A csapvízfogyasztás kényelmes, gazdaságos, és nem jár műanyaghulladék termelésével.

 

A csapvíz olcsó! 1 m3, azaz 1000 liter csapvízzel pontosan 2000 db 0,5 literes palackot lehet megtölteni, a palackozott ásványvizek árának töredékéért. Aki palackos vizet vásárol, az akár több százszor annyit fizet, mint aki tiszta vízzel tölti újra a kulacsát. Gondoskodj a megfelelő folyadékbevitelről, óvd a bolygót, kíméld a pénztárcád – fogyassz csapvizet!

 

Általánosságban elmondható, hogy gyerekek esetében napi 6-8, felnőtteknél 8-10 pohár víz – és nem üdítőital – minden nap elengedhetetlen. Bizonyos üdítőitalok vízhajtó anyagokat is tartalmaznak, ezért fogyasztásukkal csökkentjük a szervezetünk víztartalékait. Sokan nem tudják, de a nappali fáradtság első számú okozója a vízhiány. Már 2% folyadékvesztés megzavarhatja a rövid távú emlékezetet, nehézségeket okozhat az alapműveletek elvégzésénél, és összpontosítási zavarokat egy képernyő vagy egy kinyomtatott oldal felfogásánál. 10%-os vízhiány esetén pedig leáll a vesék működése. Az emberek 55-65%-a krónikusan vízhiányos, sokaknál a szomjúságérzet annyira gyenge, hogy gyakran összetévesztik az éhségérzettel, ezért akkor is esznek, amikor csak egy pohár vizet kellene inniuk – így is el lehet hízni.

 

A csapvíz a leggyakrabban és a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerek közé tartozik. Mérésekkel alátámasztott és megerősített tény, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az európai uniós előírásoknak és jogszabályoknak, minősége jó, biztonsággal fogyasztható. A víziközmű-szolgáltatók, így a DRV Zrt. is szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet, és amint bármi problémát tapasztalnak, azonnal tudnak korrigálni és intézkedni. A minőséget független hatóság, a Nemzeti Népegészségügyi Központ is folyamatosan kontrollálja.

 

Egy átlagos felnőtt testének 70%-a vízből áll, a csecsemőknél ez az arány még magasabb, a 80%-ot is elérheti. Egy 80 kg súlyú felnőtt kb. 54 liter vizet tartalmaz. Az agy 80-90%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz. Étel nélkül hetekig életben maradhatunk, víz nélkül azonban csak néhány napot bírunk ki.

 

A legjobb szomjoltó a csapvíz: egészséges, és ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag. Kalóriamentes, tehát nem hízlal, és nem tartalmaz cukrot, így nem károsítja a fogakat, emellett segíti az emésztést, a légzést, a vérkeringést, és biztosítja az izmok megfelelő működését. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott, és sportolók számára is ideális, mert nélkülözhetetlen a folyamatos jó teljesítményhez.

 

„Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”
Antoine de Saint-Exupéry

 

A víz világnapjának idei szlogenje, a „Vizet mindenkinek!” pontosan érzékeltette, milyen nagy kihívást jelent a mai világban, hogy a víz mindenki számára elérhető legyen. Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa múlhat azon, miképp gazdálkodunk a Föld értékes vízkészletével, és hogyan óvjuk, illetve hasznosítjuk vizeinket. Magyarországon ma csaknem minden csapból kiváló minőségű víz folyik, ami nem mellesleg több mint 20 ezer ember munkájának és erőfeszítésének eredménye. Becsüld hát meg vizeinket!

 

Az emberek által használt műanyag palackok világszerte óriási terhet jelentenek a környezet számára. A műanyagoknak legalább 500 év kell, mire lebomlanak. Ha palackos vizet vásárolsz, akár több százszor annyit fizetsz, mintha tiszta vízzel újratöltenéd a kulacsodat. Ráadásul a palackos víz minősége sok esetben akár rosszabb is lehet, mint a csapvízé, hiszen sok PET-palack hosszú hónapokat is eltölthet a szupermarketek raktárhelyiségében. A palackozott víz és a csapvíz élettani hatásai között gyakorlatilag nincs különbség, mindkettő tartalmaz az emberi szervezet számára hasznos nyomelemeket és ásványi anyagokat, csupán eltérő mennyiségben. Mérlegelj, és dönts felelősséggel!