Társaságunk évek óta elkötelezett a csapvízfogyasztás népszerűsítése mellett. A természeti erőforrásaink rohamos elhasználása, a globális túlfogyasztás, a szemét- és feleslegképzés, a vízszennyezés egyre nagyobb probléma világszerte, amely mind hatással van a vízháztartásra, ám nem csak a környezetet, de a mi egészségünket is veszélyezteti. Az ivóvíz egyre nagyobb kincs, ezért közös érdekünk, hogy óvjuk tisztaságát, felelősségteljesen használjuk a mindennapokban, hiszen a víz az élet forrása. 2019-ben Polgármesterek a csapvízért címmel indítottunk népszerűsítő kampányt a csapvíz fogyasztására, melyhez örömünkre jó néhányan csatlakoztak a szolgáltatási területünkön található települések első emberei közül.

Gondolataikat azzal az üzenettel osztjuk meg, hogy együtt, közös összefogással még többet tehetünk környezetünk és vizeink megóvásáért, az ivóvízfogyasztás népszerűsítéséért.

A fotón dr. Sebestyén László, Balatonszepezd polgármestere szerepel, kezében egy pohár csapvízzel.

dr. Sebestyén László, Balatonszepezd polgármestere: "Balatonszepezd büszke a különlegesen tiszta levegőjére!
Szeretnénk hinni, hogy a természetes ivóvíz párban a jó levegővel a legsikeresebb választás a minőségi hosszú élethez."

 

A fotón Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere szerepel, poharába csapvizet tölt.

„Gyenesdiás messze túl a PET-palack-hegyeken

Napjainkban Magyarországon évente mintegy 50 ezer tonna PET-palack-hulladék keletkezik. Sajnálatos módon ennek az óriási mennyiségű műanyag hulladéknak mindössze alig 15% -a kerül újrahasznosításra dacára annak, hogy a települések több mint 90%-ában rendelkezésre áll a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége.
A műanyagok, bekerülve a környezetünk természeti körforgásába, számtalan veszély forrásaivá válhatnak. Tudjuk jól, a leghatékonyabb hulladékkezelés mindig az, ha elsődlegesen arra törekszünk, hogy a hulladék mennyiségét csökkentsük, azaz ne terheljük feleslegesen a környezetünket.

A jövőért érzett felelősség és elkötelezettség jegyében Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata a Klímabarát Települések Szövetsége által 2018. szeptember 13-án szervezett „Terítéken a Fenntarthatóság” elnevezésű települési konferencián aláírásával kötelezte magát arra, hogy a polgármesteri hivatalát PET-mentes hivatallá alakítja. Az eldobható palackok helyett ezért az önkormányzat a jövőben a csapvizet vagy az egyéb, újrafelhasználható eszközöket alkalmazó alternatív megoldásokat alkalmazza.
Ez számszerűleg az eltelt 10 hónapban közel 700 db literes PET-palack megtakarítását jeleni, azaz évente Gyenesdiás közel egy köbméter hulladéktól kíméli meg szűkebb-tágabb környezetét." – Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

 

A fotón Schmidt Jenő, Tab polgármestere szerepel, kezében egy pohár csapvízzel.

Schmidt Jenő, Tab polgármestere a következő gondolatokat osztotta meg velünk a csapvízfogyasztás előnyeiről: "Óvjuk környezetünket, és igyunk csapvizet!

Hazánkban az ivóvíz minősége jónak számít, megtalálhatók benne azok az ásványi anyagok, melyekre szervezetünknek szüksége van. Folyamatosan gondoskodnunk kell a vízpótlásról, hiszen szervezetünk számára létfontosságú a vízfogyasztás.

A csapvíz bárki számára elérhető. Miért szennyeznénk környezetünket ásványvizes palackokkal, ha a csapvíz bármikor rendelkezésre áll? Az ásványvizes palackok vásárlására fordított időt és energiát fordítsd másra! Ha környezettudatos szeretnél lenni, Te is hagyd el a műanyag palackokat, én is ezt teszem.

Gyermekeinknek, unokáinknak példát mutatva fogyasszunk csapvizet, és óvjuk környezetünket." 

 

A fotón Csökli Orsolya, Hács polgármestere szerepel, melyen csapvizet fogyaszt.

Hács polgármestere, Csökli Orsolya így vélekedik az ivóvíz fontosságáról: "A víz az élet nélkülözhetetlen alapanyaga, testünk 70 százalékát víz alkotja. A Földön nincs élet nélküle! Minden egyes pohár víz megivása közben eszembe jut, hogy életet ment, és hogy a melegebb éghajlatú tájakon mekkora kincs akár csak egy pohár is belőle. Nagy pazarlás az, hogy ivóvízminőségű vizet használunk mosáshoz, takarításhoz, kertünk növényeinek öntözéséhez,  amikor a Föld ivóvízkészlete vészesen fogy. Többet ér egy pohár víz, mint bármely cukros üdítő, a víz minden cseppjét a szervezetünk maradéktalanul fel tudja használni!

Egészségünkre!"

 

A fotón Mészáros László János, Lesencetomaj polgármestere szerepel, poharába csapvizet tölt.

Mészáros László János lesencetomaji polgármester gondolatai a csapvízről:

"Ittam csapvizet Szegeden 15 évig, mivel ott éltem, majd ittam csapvizet Budapesten 20 évig, mert ott is éltem, és itt Lesencetomajon a családommal együtt lassan már 20 éve iszom a csapvizet, ami az előzőekhez képest számomra nagyságrenddel jobb ízű. Tudom, hogy nagy mélységből származó, kiváló minőségű karsztvíz van az ivóvízhálózatban itt a térségben.
Mindezen túl még fontosabb az, hogy a palackos víz forgalmazásából származó műanyag palack elképesztő mértékű környezeti terhelést jelent, nem beszélve az út szélén és a természetben eldobált palackok nyomasztó látványától, és az ennek eltakarításával kapcsolatos folyamatos problémáról."

 

A fotón Fekete Gábor, Pincehely polgármestere szerepel, kezében egy pohár csapvízzel.

Fekete Gábor, Pincehely polgármestere is nap, mint nap csapvizet fogyaszt, kövesse példáját Ön is!
 

A fotón Prukner Gábor, Kaposmérő polgármestere szerepel, melyen csapvizet fogyaszt.

Kaposmérő polgármestere, Prukner Gábor a következő gondolatait osztotta meg velünk a csapvízfogyasztás környezetet megóvó sajátosságáról: "Számomra a csapvíz fogyasztása egészségem megőrzésének egyik kulcsfontosságú tényezője. Olcsó, szinte bárhol hozzáférhető és a legjobb szomjoltó. A palackozott italokkal szemben a csapvíz környezetkímélő, egészséges és megannyi ásványi anyagot tartalmaz. Ezért fogyasztok csapi vizet, és ajánlom a lakóknak. Igyunk az egészségünkre!"

 

A fotón Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere szerepel, kezében egy pohár csapvízzel.

"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” Saint-Exupéry írt így a legfontosabb éltető elemről, a vízről. Aki már érzett valódi szomjúságot, az tudja, mit jelent egy korty víz. Szerencsések vagyunk, hogy olyan helyen élhetünk, hogy otthonainkban, munkahelyünkön csupán egy csap elfordításával hozzájuthatunk. Érdemes elgondolkozni azon, hogy micsoda kincs birtokában vagyunk. Én is így teszek akkor, amikor kiváló minőségű ivóvizünket fogyasztom nap mint nap.
Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere

 

A fotón Vella Ferenc Zsolt, Ábrahámhegy polgármestere szerepel, kezében egy pohár csapvízzel.

Vella Ferenc Zsolt, Ábrahámhegy polgármestere a következő üzenetét küldi a csapvízfogyasztás támogatására:

“Ne termeljünk szemetet – igyunk csapvizet!”