A természet védelme kiemelt feladatunk, nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos működésre, és a társaság minden szintjén erősítjük a felelősségérzetet környezetünk védelme iránt.
 

HASZNÁLTELEM-GYŰJTŐ PONTOK A DRV-NÉL

A DRV székházában is leadhatók a használt elemek és akkumulátorok

2022 novemberétől vállalatunknál is lehetőség nyílt a használt elemek és akkumulátorok gyűjtésére. Első lépésként pilotjelleggel két gyűjtőpontot létesítettünk a társaság területén partnerünk, a FOREGO Magyarország  Kft. tulajdonában lévő gyűjtőtartályok kihelyezésével:

  • a siófoki székházban, valamint
  • a zamárdi telephelyen lévő irodaházban.

Előbbi nyilvános, vagyis a lakosság rendelkezésére is áll, míg utóbbit csak a DRV munkatársai használhatják.

A DRV Zrt. székházában (Siófok, Tanácsház u. 7.), az épület bejáratánál kialakított nyilvános gyűjtőponton bárki leadhatja a háztartásában összegyűlt használt elemeket és akkumulátorokat hétköznaponként 6 és 20 óra között.

A képen a DRV siófoki székházának bejáratánál elhelyezett használtelem-gyűjtő tartály látható.

A gyűjtőtartályba mindenfajta elem és a nyíláson beférő hordozható akkumulátor bedobható. Kérjük, hogy más lakossági hulladékot ne dobjanak a gyűjtőkbe!

Ezeket a hulladékokat szelektíven kell gyűjteni, és lehetőség szerint újrahasznosítani, hogy visszanyerjük értékes fémtartalmukat. Ha a kommunális hulladékkal együtt az égetőkbe kerülnek, szennyezik a levegőt, a hulladéklerakókban vagy a szabadba kerülve pedig, ha a külső burkolatuk megsérülésével alkotóelemeik a környezet nedvességével érintkezve kioldódnak, az oldatok szennyezhetik a talajt és a talajvizet.

Az elemekben és akkumulátorokban felhasznált anyagok – különösen a toxikus nehézfémek és vegyületeik, mint a higany, a kadmium, az ólom, a nikkel és a cink – a környezeten kívül az emberi egészségre is kockázatot jelentenek.

Gyűjtse hát Ön is szelektíven a használt elemeket és akkumulátorokat, és adja le akár a DRV-s gyűjtőponton!

 

Faültetési kampányok

Társaságunk hagyományosan évente két alkalommal, az április 22-i Föld napjához, valamint az október 21-i Földünkért világnaphoz kapcsolódóan hirdet faültetési akciót, ösztönözve a munkatársakat, hogy kollégáikkal együtt cselekedjenek Földünkért, környezetünkért.

A koronavírus-világjárvány miatt 2020-ban sajnos nem tudtuk megtartani sem a tavaszi, sem az őszi faültetési akciónkat, és 2021-ben is csak az őszit szervezhettük meg.

A képen a DRV Tapolcai Üzemvezetőségének kollégái láthatók egy elültetett fával

A képen a DRV HR-osztályának munkatársai láthatók faültetés közben

Az október 18–22. közt zajló akció célja a Földünkért világnaphoz kapcsolódóan a cselekvésre ösztönzés, környezetünk megóvása, ökológiai lábnyomunk és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése volt. A felhíváshoz maximum 10 fős dolgozói csapatokkal lehetett csatlakozni, az utólagosan elszámolható költség bruttó 8000 Ft volt kollektívánként, melyből facsemetét cserjét, műtrágyát, virágföldet lehetett vásárolni a vállalat támogatásával.  A részvétellel a saját munkakörnyezetük megszépítésén túl egy közös vacsorát is nyerhettek a kollégáink, a győztest (a Leolvasási és Elszámolási Osztály 1. számú csapatát) azon csapatok közül sorsoltuk ki, akik a faültetésről a Facebookon is közzétettek egy posztot #ÜltessfátDRV megjelöléssel. A kezdeményezéshez  37 csapatban 269 kollégánk csatlakozott.

 

A Föld napja a DRV-sek szemével

Az április 22-i Föld napja és annak üzenete, vagyis a természeti környezetünk, a vizeink megóvásának fontossága társaságunk, a DRV Zrt. kollektíváját is aktivitásra ösztönözte 2021-ben.

Munkatársaink saját fényképeiből fotómontázsokat készítettünk, ezzel is kifejezve, hogy a vállalatunk társadalmi felelősségvállalása mellett az egyéni felelősség és a környezetvédelem iránti személyes elkötelezettség és kiállás is legalább olyan fontos és jelentős.


Madárbarát munkahely

Nagy örömünkre a kaposvári dr. Guba Sándor utcai telephelyünk 2021-ben elnyerte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madárbarát munkahely címét. A telep városszéli, többnyire füves, fákkal határolt telken van, így sok a madár. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát munkahely programjába 2019 év elején regisztráltak kollégáink, ekkor került ki a hét darab, saját kezűleg készített madárodú is. A téli etetés és az egész éves itatás évek óta zajlik a telephelyen.

A fotó a kaposvári madárbarát telephelyünket szemlélteti.
 

Partifecskék megóvása

2020 és 2021 tavaszához hasonlóan társaságunk zamárdi telephelyén 2022-ben is fészket raktak partifecskék a partfalba, a rostált földdepó déli, megbontott végén. Hogy megóvjuk a kolóniát, Építésszervezési és -irányítási Osztályunk munkatársai a partfal környékének elkerítésével és egy figyelmeztető tábla kihelyezésével biztosították a terület háborítatlanságát a költési időszak alatt. 

2021 nyár derekán munkatársaink egy fészeknyi bajba jutott kisfecskén is segítettek. Az Ipari Szolgáltató Üzemünk zamárdi épületének oldaláról leesett egy fecskefészek. Az öt apró fiókából egy sajnos elpusztult, de a másik négy életben maradt, láthatólag sérülés nélkül megúszták az esést. Három kollégánk lemezből hajtott egy tartó szerkezetet, egy vízmérős dobozba beletették a fészket, és visszarakták az eredeti helyére. Utána figyelték, és örömmel tapasztalták, hogy a fecskeszülők tovább etették új „otthonukban” a fiókákat.

Büszkék vagyunk rá, hogy társaságunknál minden évben biztos menedéket találnak ezek a hasznos madarak, és hogy a természet, az élővilágunk megóvása munkatársaink számára is kiemelt fontosságú.

A fotón a társaság zamárdi telephelyén fészket rakó partifecskék szerepelnek.

Partifecskefészkek a partfalban a DRV zamárdi telehelyén, a kép előterében a szalagkordonnal és a figyelmeztető táblával
Passzold vissza, Tesó!-kampány

Vállalatunk a KÖVET Egyesület Passzold vissza, Tesó! elnevezésű kampányához csatlakozva és a Jane Goodall Intézet munkáját segítve 2021 szeptember végén kezdte meg mobiltelefon-visszagyűjtő akcióját.

A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban fellelhető, de már használaton kívüli mobiltelefonokat célozta meg. A használt készülékek ugyanis kincset rejtenek, többek között 17-féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett főemlősök élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegeti. Ennek a folyamatnak a megfékezésében szerettünk volna segíteni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A november 22-én zárult kampány eredményeképpen 334 db mobileszközt (használaton kívüli mobiltelefonokat, GPS-eket, tableteket és ezek tartozékait) gyűjtöttünk össze tartozékaikkal együtt, melyeket eljuttatunk az újrahasznosításukról gondoskodó Inter-Metal Recycling Kft.-nek.

A gyűjtéssel az értékes fémek körforgásban maradását és a gorillák, csimpánzok, bonobók túlélését segítettük.

A fotó az akció keretében összegyűjtött használt mobilkészülékeket mutatja.