Zimány Ivóvízminőség-javító Program

Kedvezményezett neve: Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., Építési és Közlekedési Minisztérium

Támogatás összege: 279 793 547 Ft

Támogatás mértéke: 86,952933%

Projekt fizikai befejezésének határideje: 2023. 11. 30.

Projekt azonosító száma: KEHOP-2.1.3-15-2016-00015

Műszaki tartalom:

A beruházással szembeni szakmai elvárás volt, hogy az érintett területen elsősorban az öt, a vízminőséget kiemelten befolyásoló komponens (arzén, bór, fluor, nitrit, ammónium) vonatkozásában a szolgáltatott közműves ivóvíz minősége feleljen meg a 98/83/EK-irányelvben és a 201/2001. (X. 25.) kormányrendeletben rögzített paramétereknek, határértékeknek.

A vízminőség javítása a meglévő, azonban bővítendő helyi vízműben kiépített új tisztítási technológia segítségével valósult meg: technológiai korszerűsítéssel, a vas- és mangántalanítási, valamint az ammóniamentesítési technológia helyi alkalmazásával, ezenkívül biztonsági nátrium-hipokloritos utófertőtlenítés kiépítésével, egy tisztavíz-tároló, valamint egy nyomásfokozó szivattyú üzembe helyezésével.

A vízmű nyersvízigényét a meglévő és kis vízadó képességű üzemben lévő kút, valamint egy melléfúrásos, újonnan létesített kút és vízkivételi szivattyú berendezései tudják biztosítani. A projekt keretében a meglévő vízműterület bővítése is megvalósult, továbbá a korábbi, ellennyomó rendszerű víztorony nagyfelújítását is elvégezték a korszerűsítés részeként.

A rekonstrukció mértéke nem haladta meg az elszámolható összköltség 20%-át.

Széchenyi 2020, Kohéziós Alap logó