Ivóvízminőség

Az ivóvíz paraméterei jogszabályban meghatározott szigorú határértékekkel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy mintegy kétszáz alkotóelem jelenlétének felső határértéke rögzített. A víz akkor nyilvánítható ivóvíznek, ha ezeket a határértékeket nem lépjük túl.

A DRV Zrt. által szolgáltatott ivóvíz egészséges, fogyasztása biztonságos. Tartalmazza mindazokat az ásványi anyagokat (pl. kalcium, magnézium, mikroelemek), melyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Termelése, kezelése, szállítása szigorúan ellenőrzött technológiával történik. A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a társaságunk által a felhasználókhoz eljuttatott ivóvíz minősége megfelel a magyar és az EU-s előírásoknak is. Az DRV Zrt. ellátási területén is akad azonban olyan település, ahol az országos ivóvízjavító program keretében további fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy a szigorodó kritériumokat teljesítsük.

Ivóvízkeménység a működési területen

Az ivóvíz élvezeti értékét részben a keménysége határozza meg. A keményebb vizek több kalciumot és magnéziumot tartalmaznak, mint a lágy vizek. A vízben található kalcium és magnézium segít megőrizni egészségünket. A kalcium fontos szervezetünk számára a fogak és a csontozat épségben tartásához. Egy felnőtt embernek 800 mg-ra van belőle szüksége naponta. A magnézium pedig meghatározó szerepet tölt be az idegrendszer és az izomzat működésében (a napi szükséglet 300-400 mg). Hiánya fáradékonysághoz és a szellemi teljesítőképesség csökkenéséhez vezet, az artériák szűkülését okozza, és szívinfarktusra hajlamosít.

Minél keményebb a víz, annál finomabb ízű, viszont 60 °C fölé melegítve vízkő válik ki belőle a bojlerekben és a mosógépekben. Kemény víz esetén több mosóport használunk el.

A víz keménységét német keménységi fokban (nk0) mérik, ami azt jelenti, hogy 1 nk0-nak 10 mg/l kalcium-oxiddal egyenértékű kalcium- vagy magnéziumion felel meg. A magyar jogszabályok (201/2001-es kormányrendelet) és az EU egyaránt 5–35 nk0 között fogadja el a vízkeménység értékeit. A vízkeménységi adatok azt mutatják, hogy a DRV Zrt. működési területén általában közepes keménységű a víz. Az ivóvizet keménysége alapján az alábbi négy kategóriába soroljuk:

  • 0–7 nk0-ig nagyon lágy
  • 7–14 nk0-ig lágy
  • 14–21 nk0-ig középkemény
  • 21 nk0-tól kemény

Laboratóriumi vizsgálatok a DRV Zrt.-nél

A víz az első számú élelmiszerünk, ezért csak szigorú minőségellenőrzések után érkezhet meg a vízcsapokba. A DRV Zrt. saját tanúsított laboratóriumaiban az év minden napján folyamatosan vizsgáljuk, ellenőrizzük a vizet, mielőtt az a felhasználási helyekre ér. Szakembereink évente több százezer vizsgálatot végeznek, melynek költsége több százmillió forintos kiadást jelent. A mintákat a kutaknál, a tisztítási technológia során, a szivattyútelepeken, a víztároló medencéknél, az egyes kijelölt ellenőrző pontokon és a felhasználói csapoknál veszik munkatársaink. Saját belső ellenőrzéseinktől függetlenül az illetékes vármegyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya/osztálya is rendszeresen vizsgálja az ivóvíz minőségét.

VIZSGÁLATAINK:
  • Üzemi ellenőrzés: A tisztítás folyamatát már az üzemekben ellenőrzik a gépészek, technológusok. A technológia zavartalan működését egyes kémiai vizsgálatokkal, folyamatos üzemi mérésekkel követik nyomon.
  • Fizikai-kémiai vizsgálatok: itt ellenőrzik a víz hőmérsékletét, színét, szagát, zavarosságát, keménységét, pH-értékét, valamint a vízben oldott szerves és szervetlen anyagokat.
  • Mikrobiológiai-mikroszkópos biológiai vizsgálatok: bakteriológiai vizsgálatok, illetve a vízben előforduló egyéb élőlények (algák, gombák stb.) vizsgálata.
  • Speciális vizsgálatok: külső cég által végzett, jogszabályokban előírt, bonyolult, különleges méréseket igénylő vizsgálatok.

Akkreditált laboratóriumaink bemutatása

A településlistában a fogyasztási helyet megadva megtekintheti az ivóvíz minőségi paramétereit az érintett településen.