www.webradio.hu - Évente legalább 50 ezer műanyagrészecskét esznek meg az emberek átlagosan

„A palackozott víz átlagosan 22-szer több mikroműanyagot tartalmaz, mint a csapvíz. Az, aki kizárólag palackozott vizet iszik, évente akár 130 ezer műanyagrészecskét is bevihet a szervezetébe csakis ebből a forrásból, míg a csapvízből „csupán” 4000 részecskét” – nyilatkozta Kieran Cox, a Kanadai Victoriai Egyetem munkatársa, a témában végzett kutatás vezetője. Vizsgálódásuk eredményéről a napokban jelent meg egy tanulmány az Environmental Science and Technology című szaklapban, amiről az MTI is beszámolt:

https://bit.ly/2WeWtPy

 

www.elobolygonk.hu - Mennyi iható ivóvizünk van valójában?

Az amerikai földtani intézet közzétett egy igen beszédes grafikát a bolygónkról, amelyen egyetlen gömbbe „gyűjtötték” a Földön található teljes vízkészletet: édeset, sósat, folyékonyt, fagyottat.  Az ábrából az is kirajzolódik, hogy a kék bolygón valójában igen kevés a tiszta, iható ivóvíz.

A teljes cikk: https://bit.ly/2JSYwXH

 

www.elobolygonk.hu - Újra itt a műanyagmentes július!

Mondj nemet az egyszer használatos műanyagokra egy teljes hónapon át! Ez a műanyagmentes július kezdeményezés célja, melyhez világszerte egyre többen csatlakoznak.
A rendkívül környezetszennyező PET-palackos vizek helyett kiváló alternatíva a csapvíz, mely Európa-szerte és hazánkban is jó minőségű. Csatlakozz te is a műanyagmentes júliushoz, óvd az egészséged és a környezeted, kíméld a pénztárcád – fogyassz csapvizet!

A teljes cikk: https://bit.ly/2GxtUYq

 

www.elobolygonk.hu - Kiváló állapotban van a Duna (egyelőre)

Kiváló minőségű ivóvizet lehet kinyerni a Dunából egy komplex, a parti szűrésű kutakra, a vezetékhálózatra, de még a gyógyszermaradványokra is kiterjedő vizsgálat első eredményei szerint. A vízminőség megőrzése azonban közös felelősségünk.

A teljes cikk: https://bit.ly/2ycifd5

 

www.elobolygonk.hu - Probléma megoldva? Jéghegyet vontatnak az Antarktiszról az Egyesült Arab Emírségekbe

A vízhiány megoldására jéghegyet vontatna az Antarktiszról hazájába, az Egyesült Arab Emírségekbe egy üzletember.
Az elsőre eszementnek tűnő ötlet komolyságát jól mutatja, hogy a mintegy 40 milliárd forintba kerülő akció előkészületei már meg is kezdődtek. Akárcsak ez a hír, az idei víz világnapi rendezvény szlogenje, a Vizet mindenkinek! is arra hívta fel a figyelmet, milyen komoly kihívást jelent a mai világban, hogy a víz mindenki számára elérhető legyen. Földünk lakói közül minden ötödik vízhiányos területen él. A Magyarországon élők e tekintetben szerencsésnek mondhatják magukat, hisz hazánk rendkívül gazdag felszíni és felszín alatti vizekben.
E vízkincs megóvása azonban mindannyiunk felelőssége, jelenünk és az eljövendő generációk sorsa múlhat azon, hogy miképp gazdálkodunk meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.

A teljes cikk: https://bit.ly/2Y6ga1B

 

www.elobolygonk.hu - Egy pohár vizet a Balatonból?

A DRV Zrt. ellátási területén az ivóvíz egy része felszíni vízbázisból származik. A tavak, folyók vizét közvetlenül az erre alkalmas vízrétegből termeljük ki szivattyúkkal, majd a víztisztító művekben kezeljük, hogy minősége megfeleljen az ivóvízzel szemben állított szigorú követelményeknek.
A tavat rendszeresen vizsgáló tihanyi limnológiai intézet szakembere szerint évek óta jó a Balaton vízminősége.
A vele készült, alább olvasható interjúban arról is szó esik, hogyan hat a klímaváltozás a tó vizére, illetve hogy lehet-e közvetlenül a Balatonból inni.

A teljes cikk: https://bit.ly/2yc0P0n

 

www.elobolygonk.hu - Jobban kellene vigyáznunk a vízre

A klímaváltozás legalább 80 százaléka a vízzel kapcsolatos.
Felgyorsul például a víz körforgása, amelynek következtében megnő a szélsőségek (aszályok, árvizek) előfordulásának esélye – hívta fel a figyelmet Szöllősi-Nagy András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi karának oktatója.
A szakember az InfoRádiónak adott interjút, amelyben többek között arról is szó esik, hogy világátlagban csökken az egy főre jutó vízkészlet. Ez is arra figyelmeztet bennünket, hogy védjük, becsüljük meg, és környezettudatosan hasznosítsuk a rendelkezésünkre álló vízbázisokat.

A teljes cikk: https://bit.ly/2LHMvFs

 

www.elobolygonk.hu - Időjárásjelentés 2050-ből

El tudjátok képzelni a Balatont úgy, hogy már csak a nyugati medencéjében van összefüggő vízfelület 12 centiméteres vízállással?
Az OzoneTv egy merész, első nézésre vicces, de azért erősen elgondolkodtató időjárás-jelentést készített a képzeletbeli jövőből.

A teljes cikk: https://bit.ly/2ZeCNNQ

 

www.elobolygonk.hu - Vízválság: India után Spanyolország és Marokkó következik?

A vízhiány a klímaváltozás egyik leghamarabb jelentkező hatása világszerte. Nagy visszhangja volt tavaly a Fokvárost sújtó vízhiánynak, de hasonlót várnak Mexikóvárosban, São Paulóban és Marokkóban is. Európában Spanyolország kerülhet kritikus helyzetbe. És bár Magyarország még nincs közvetlen veszélyben, a tudatos vízhasználat, a vízbázisok megóvása mindannyiunk érdeke és felelőssége.

A teljes cikk: https://bit.ly/2Y46oND

 

www.wwf.hu - Hétfőre elfogynak a Föld éves erőforrásai

Idén július 29-én lépi át az emberiség fogyasztása azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni – számolt be róla a WWF Magyarország.
Mint fogalmaznak: „Még eltart bennünket a természeti tőke, de az extrém időjárási jelenségek, a biológiai sokféleség drasztikus csökkenése mind azt jelzik, hogy az ökoszisztémák összeomlása nincs messze”.
Mindannyiunkat figyelmeztetnek: Globális, országos és egyéni szinten is lépnünk kell, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. Ennek egyik lépése vizeink védelme, az átgondolt, környezetkímélő vízhasználat, ahogyan azt társaságunk, a DRV Zrt. is hangsúlyozza.

A teljes cikk: https://bit.ly/32Viac0