Vissza

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Tájékoztatás a Siófok Kiliti városrészében bekövetkezett vízminőségi problémáról

Siófok, 2020. július 7.  – Ahogyan arról a DRV Zrt. online felületein és szórólapokon is tájékoztatta az érintett lakosokat, Siófok Kiliti városrészében a vezetékes ivóvíz  2020. július 06-tól emberi fogyasztásra csak forralást követően alkalmas. A vízellátás helyreállítása érdekében a vízellátó rendszert a szakemberek fertőtlenítik, majd a vízminőség ellenőrzése után a társaság azonnal értesítést ad ki a korlátozás feloldásáról.

A DRV Zrt. laboratóriumi mérésekkel a jogszabályi előírásoknak megfelelően rendszeresen ellenőrzi az ivóvíz minőségét valamennyi rendszerén. A vizsgálólaboratórium tervezett ivóvízminőségi vizsgálat keretében Siófok-Kiliti egyik intézményében a múlt héten Pseudomonas szennyezettséget mutatott ki az ivóvízmintában, ezért a szakemberek átmosták a környező ivóvízhálózatot. A megismételt mintavétel eredménye is pozitív lett, ezért az intézményvezetővel történt egyeztetés alapján elvégezték a belső hálózat fertőtlenítését, ezzel párhuzamosan pedig ismételten hálózatmosatás is történt az intézményt ellátó hálózatszakaszon.

A vezetőt értesítették, hogy a víz ivásra csak forralás után használható, és tartályban ivóvizet szállítottak a helyszínre. Hétvégén az intézmény előtti hálózatszakaszon ismét mosatást végzett az üzemvezetőség, valamint a belső hálózatot is újra fertőtlenítette. Ezzel egy időben a mintavételeket kiterjesztették Kiliti másik két fogyasztói pontjára is, és a gyorstesztes, majd a normál laboratóriumi vizsgálat is igazolta a szennyezettséget. A városrészben azonnal elkezdődött az intenzív mosatás a hétvégén. A mintavételeket kiterjesztették Siófok több pontjára is, melyek eredménye negatív lett, azonban a Kiliti városrészben a szennyezettség továbbra is fennállt.

A társaság a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával folyamatosan tartotta a kapcsolatot, a hétfői egyeztetést követően haladéktalanul tájékoztatta az érintett felhasználókat az online felületein (honlapján és hivatalos Facebook-oldalán) és szórólapokon is arról, hogy a vezetékes víz csak forralás után iható. A korlátozás ideje alatt az érintett felhasználók a településrészt körbejáró tartályautókról is vételezhetnek ivóvizet.

Ahogyan a hatóságnak a haváriával kapcsolatosan kiadott határozatában is olvasható, a Pseudomonas aeruginosa baktérium talajban, vízben természetes módon előfordul. Egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotú személyeknél okozhat például hányásos, hasmenéses megbetegedést. Ezért javasolt a csapvíz felforralása fogyasztás előtt. A vízfogyasztásra vonatkozó korlátozás visszavonásig érvényes.

A mintavételezéseket a DRV Zrt. Siófok mellett kiterjesztette a háttértelepülésekre is, tevékenységét és a technológiai folyamatokat a hatóság folyamatosan ellenőrzi.

A vízellátás helyreállításáig és a korlátozás visszavonásáig kérjük tisztelt felhasználóink szíves türelmét és megértését.

Friss hírekért, aktualitásokért kövessék Facebook-oldalunkat is!

 


A+ A-