Vissza

SAJTÓKÖZLEMÉNY – ISMÉT FORRALÁS NÉLKÜL IHATÓ A CSAPVÍZ KILITIBEN

Siófok, 2020. július 15.A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által kiadott határozat alapján a mai naptól a vezetékes ivóvíz ismét forralás nélkül alkalmas emberi fogyasztásra Siófok Kiliti városrészében. A vízellátó rendszer fertőtlenítését követően, az elmúlt napok vízmintavételi vizsgálatainak eredményei alapján a vízminőség helyreállt, ezért a csapvíz forralására a továbbiakban nincs szükség.

A vízfogyasztásra vonatkozó korlátozást 2020. július 6-án rendelte el az illetékes hatóság a városrész ivóvízhálózatában kimutatott Pseudomonas-szennyezettség miatt. A vezetékes ivóvíz a korlátozás életbe lépésétől csak forralás után volt fogyasztható Kilitiben, illetve a lakosok az utcákat járó lajtoskocsikról is vételezhettek tiszta ivóvizet. A korlátozás megszüntetését az érintett terület több fogyasztói pontján az elmúlt négy napban vett ivóvízminták vizsgálatainak negatív eredménye tette lehetővé. A feloldást követően a lajtoskocsik már nem közlekednek a településrészen.

A társaság a lakosság és az illetékes hatóság állandó tájékoztatása mellett a szennyeződés kimutatásától kezdődően folyamatosan végezte a kiliti ivóvízhálózat, valamint a víztároló mosatását, és szintén folyamatosak voltak a vízmintavételezések és -vizsgálatok a városrészre, Siófokra, majd a háttértelepülésekre vonatkozóan. Munkaerő-átcsoportosításokkal és rendkívüli munkavégzés elrendelésével a DRV Zrt. minden erejét a probléma mielőbbi megoldására fókuszálta, munkatársaik a munkaidőn túl, hétvégéken is azon dolgoztak, hogy a szennyeződést lokalizálják és a lehető legrövidebb időn belül megszüntessék.

A lehetséges okok közül egy illegális hálózatra kötés tűnt a legvalószínűbbnek, ezért a szolgáltató szakemberei ellenőrizték Kiliti városrész nagyobb átmérőjű bekötéseit, és ivóvízmintákat vettek azon jelentősebb közületi felhasználók bekötéseiről is, ahol ismert saját vízellátás.

Vélhetően az illegális rátáplálás megszűnt, de a szennyezés forrását egyelőre nem sikerült azonosítani, ezért az ellenőrzéseket folytatják a szakemberek.

A DRV Zrt. továbbra is arra kéri a felhasználókat, hogy felelősen, szakszerűen és a jogszabályi előírásoknak megfelelően üzemeltessék a házi vízellátó rendszerüket, hogy ne veszélyeztessék mások egészségét.

Szakembereik mindent megtesznek a vízbiztonság fenntartása és a szolgáltatás zavartalansága érdekében, mindig és minden körülmények között.

A társaság tisztelettel köszöni a havária elhárításán dolgozó kollégái áldozatos munkáját, valamint az érintett felhasználók türelmét és együttműködését.

Friss hírekért, aktualitásokért kövessék Facebook-oldalunkat is!


A+ A-