Vissza

Sajtóközlemény

Döbröközön is elkezdődhet a csatornarákötés

Siófok, 2021. október 4. – Mostantól Döbröközön is lehetőség nyílik a szennyvízcsatorna-hálózathoz való csatlakozásra. A Tolna megyei településen a kommunális szennyvíz elvezetése mindeddig nem volt megoldott, a keletkező szennyvíz 80-85%-a a talajba szivárog, így a csatornahálózat kiépítésére feltétlenül szükség volt. A környezeti terhelés csökkentése érdekében a Dunántúli Regionális Zrt. munkatársai a döbröközieket arra biztatják, minél előbb kössenek rá a szennyvízcsatorna-hálózatra, és vegyenek részt az ehhez kapcsolódó nyereményjátékban is.

A Tolna megyei Döbröközön mindeddig sem kiépített szennyvízcsatorna-hálózat, sem szennyvíztisztító telep nem volt. A lakók a szennyvizet zárt és szikkasztó rendszerű szennyvíztárolókban gyűjtik, a tárolók tartalmának elszállítása szippantókocsival történik. A települési folyékony hulladékot részben a környező szennyvíztisztító telepeken, részben ismeretlen helyen, ellenőrizetlenül helyezik el. És mivel a településen a szennyvízgyűjtő aknák nem vízzáró kivitelűek, a keletkező szennyvíz megközelítőleg 80-85%-a a talajba szivárog.

A most zárult fejlesztés keretein belül Döbröközön kiépült a szennyvízelvezető hálózat, amely a közelben lévő dombóvári szennyvíztelephez csatlakozik. A település szennyvizének szakszerű tisztításával csökkenhet a szennyvízelvezetésből adódó környezetterhelés, hosszabb távon megoldható a szennyvizek ártalommentes elhelyezése, megszüntethető a talajvíz szennyezése és az ivóvízbázisok veszélyeztetése, valamint növelhető a környező felszíni és felszín alatti vizek minőségének védelme – ezáltal pedig Döbröközön egy fenntarthatóbb és élhetőbb lakókörnyezet kialakítására nyílik lehetőség.

A csatornabővítésnek köszönhetően a döbrököziek a jelenleginél sokkal egészségesebb és komfortosabb lakókörnyezetben élhetnek, ugyanakkor nem kell a vízhasználatból keletkező szennyvíz egyedi tisztításának, az egyedi vízgyűjtő ürítésének fáradságával és költségével, vagy a talajterhelési díj megfizetésével törődniük.   

„Ez a beruházás egyértelműen hozzájárul a település és a régió környezeti állapotának, továbbá az itt élők egészségének javulásához. A kedvezőbb lakókörnyezetnek köszönhetően növekszik a lakosság komfortérzete, javul az életminőség. Az összkomfortos lakókörnyezet az ingatlanok értékét, ezáltal a település lakosságmegtartó képességét is növeli” – mondta Farkas Edit, Döbrököz polgármestere.

A csatornahálózat bővítésének egyik legfontosabb célja, hogy a vízhasználatból fakadó környezeti terhelést csökkentsük. Annak érdekében, hogy a döbrököziek is sokáig élvezhessék a szennyvízcsatorna-hálózatra való csatlakozás előnyeit, nem szabad elfelejteniük: a csatorna nem szemetes. Mindenkit arra kérünk, hogy a lefolyókba semmi olyasmit – életmaradékot, használt sütőolajat, tampont, vattát, nedves törlőkendőt, használt pelenkát, macskaalmot, virágföldet – ne dobjanak, ami a csatornahálózat és a tisztítótelepek működését zavarhatja” – magyarázta Lakatos Edina, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. sajtószóvivője.

Lakatos Edina hozzátette: Azon ingatlanok esetében, ahol a szennyvízelvezető törzshálózat kiépítése során megépültek a bekötővezetékek, és a közműszolgáltatást lakossági felhasználó veszi igénybe, elégséges a https://www.vizcenter.hu/drv/nyomtatvanyok weboldalon vagy az önkormányzatnál elérhető Megrendelő ivóvíz-, csatornabekötés létesítésére nevű formanyomtatványt kitölteni, és a helyi önkormányzatnál leadni a kedvezményes szakfelügyeleti díj befizetésének igazolásával együtt.

A kitöltött nyomtatványokat az önkormányzat továbbítja a DRV Zrt. felé.

Azok a döbröközi lakosok, akik 2022. március 31-ig nyilatkoznak arról, hogy igénylik a rákötést, most duplán nyerhetnek: a kedvezményes szakfelügyeleti díj mellett egy 50 000 Ft értékű ajándékutalvánnyal is gazdagodhatnak. A sorsolásra 2022. április 15-én kerül majd sor.

A csatornarákötéssel kapcsolatban az érdeklődők a https://www.drv.hu/rakotes-osztonzes weboldalon tájékozódhatnak.

A döbröközi rákötések ösztönzése, illetve a szolgáltatás kedvezményes megrendelési lehetősége a „Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában” elnevezésű, KEHOP-2.1.7-19-2019-00009 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.

Friss hírekért, aktualitásokért kövesse Facebook-oldalunkat is!


A+ A-