Vissza

A vezetékes ivóvíz a koronavírus-járvány idején is biztonsággal fogyasztható

A Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. megkeresésére adott tájékoztatása szerint a SARS-CoV-2 koronavírus az ivóvíz fertőtlenítése során inaktiválódik, így a csapvíz a járványveszély időszakában is biztonsággal fogyasztható. A fertőzött személyek székletének közvetítésével történő terjedésre sincs közvetlen bizonyíték, a vírus a vízbázisainkat nem veszélyezteti.

A munkavállalók és a felhasználók egészségének védelme, valamint az ivóvízellátás, a szennyvízkezelés és -tisztítás változatlan minőségben való fenntartása érdekében a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a kormányzati intézkedésekkel összhangban a folyamatosan aktualizált cselekvési terveinek megfelelően felelősségteljesen és elhivatottsággal végzi tevékenységét ebben a kritikus egészségügyi veszélyhelyzetben is. A hiteles tájékoztatás biztosítására állásfoglalást kértünk a Nemzeti Népegészségügyi Központtól a koronavírus hatásáról az ivóvízellátás és szennyvízkezelés vonatkozásában, melyet ezúton teszünk közzé.

A koronavírus egy légúti vírus, amely elsősorban emberről emberre, cseppfertőzéssel terjed. Vízzel közvetített fertőzésről nincs tudomása az NNK-nak. A SARS-CoV-2 egy burokkal rendelkezik, ami ha vízkezelő szer hatására megsérül, a vírus elveszíti fertőző képességét.
Az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabadaktívklór-koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) a SARS-CoV-2 pillanatok alatt inaktiválódik. A szolgáltatott vezetékes ivóvizet tehát nem veszélyezteti a koronavírus.

Bár a legutóbbi – igen alacsony számban elvégzett – vizsgálatok fertőzött személy vizeletében, illetve székletében kimutatták, jelenleg nincs közvetlen bizonyíték rá, hogy a SARS-CoV-2 ily módon terjedne. A szennyvízeredetű szennyezésekkel szemben a hazai ivóvízbázisok nagy többsége védett, emellett a víziközmű-szolgáltatók rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg arról, hogy a szolgáltatott ivóvíz mentes a fekális szennyezéstől.

A DRV Zrt. vizsgálólaboratóriumaiban 2019-ben közel 218 ezer ivóvíz-, valamint több mint 46 ezer szennyvízvizsgálatot végeztek a szakemberek. A felhasználókhoz eljuttatott ivóvíz minőségét tehát folyamatosan kontrolláljuk, a csapvíz így a leggyakrabban ellenőrzött élelmiszer ma Magyarországon, ami bármikor elérhető, biztonsággal fogyasztható és gazdaságos – a járványveszély időszaka alatt is.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. már bevezetett intézkedései is – mint az ivóvíz-felhasználásra vonatkozó korlátozási moratórium meghirdetése, valamint a vízhiánnyal járó karbantartási munkálatok felfüggesztése – mind azt kívánják elősegíteni, hogy a társaság folyamatosan biztosítani tudja felhasználói számára a prevencióhoz létfontosságú vezetékes ivóvizet.

A helyes személyes higiénés és kézhigiénés gyakorlat ugyanis kiemelt szerepet kap a megelőzésben. A leglényegesebb a megfelelő kézhigiéné, a gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés, és kerülni kell a szem, az orr és a száj mosatlan kézzel történő érintését. Kézmosásra elsősorban szappant és alkoholos kézfertőtlenítőt javasolt alkalmazni.

A DRV Zrt. a továbbiakban is mindent megtesz az általa biztosított közszolgáltatás zavartalan fenntartása érdekében, melyhez segítő együttműködésüket ezúton is köszönjük.