Vissza

Tájékoztatás a velencei-tavi településeken jelentkező vízminőségi problémák kezeléséről

Tisztelt érintett felhasználóink!

A Velencei-tó környéki településekről az utóbbi időben folyamatosan érkeztek vízminőségi panaszok társaságunkhoz, melyekkel kapcsolatban ezúton tájékoztatjuk Önöket. A velencei-tavi településeket az ercsi vízbázison kitermelt, határérték közeli vas- és mangántartalmú Duna-vízzel látjuk el. A kitermelt víz minősége nagymértékben függ a folyó vízállásától. Az ivóvíz vas- és mangántartalma a vízszállítás során kiülepedhet, majd az elosztó rendszer hidraulikai viszonyainak hirtelen megváltozása (pl. csőtörések) esetén felkeveredhet, ami az ivóvíz zavarosodását eredményezheti.

Az elmúlt időszak alacsony Duna-vízállása miatt a kitermelt ivóvíz vas- és mangántartalma a korábbi évek átlagértékeihez képest is magasabban alakult, ami az elosztó hálózatban nagyobb mértékű lerakódást eredményezett. Ezenkívül az elmúlt hónapok során jelentősen megnövekedett a vízellátó rendszeren előforduló csőtörések száma is. A hibaelhárítások miatti kizárások megváltoztatták a víz folyásirányát, az elosztó hálózatban leülepedett vas- és mangánüledék pedig a nagy sebességű víz áramlásával felkeveredett, zavarossá téve az ivóvizet.

Mindezek miatt a távvezetékről ellátott Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Sukoró és Velence településeken ivóvíz-zavarosodás, nyomáscsökkenés fordult elő, illetve a továbbiakban is előfordulhat. A szolgáltatott ivóvíz egyéb paramétereiben semminemű változás nem következik be, az ivóvíz továbbra is megfelel a jogszabályi előírásoknak.

A probléma megoldásán munkatársaink folyamatosan dolgoznak. Társaságunk az utóbbi időben tapasztalt vízminőség-problémák miatt ismételten előkészítette a települések közel 300 km hosszú belső elosztó hálózatának mechanikai (szivacsos) tisztítási ütemtervét. A munkálatokat február második felében kezdjük meg, melyről ezúttal is tájékoztatjuk a tisztelt önkormányzatokat.

A Velencei-tó körüli települések vízminőség-problémájának kezelésére már korábban kormányzati döntés született, amelynek értelmében a vonatkozó beruházás 2022-ben megkezdődött. Az ercsi vízbázison lévő 19 db kút rekonstrukciója (8 db melléfúrásos felújítás és 11 db savazás-tisztítás) elkészült, és folyamatban van 5 db új kút létesítése is. A beruházás jelenlegi fázisában már zajlanak a víztisztító mű és a hozzá tartozó műtárgyak építési munkálatai. A létesítmény segítségével megoldódik az ivóvíz határérték feletti vas- és mangántartalmának eltávolítása, ami megszünteti az évek óta jelentkező vízminőség-problémákat okozó kiülepedéseket az elosztó hálózatban. A víztisztító mű üzembe helyezése 2024-ben várható.

A vezetékmosatási munkálatok nyomán jelentkező esetleges kényelmetlenségekért ezúton is kérjük szíves megértésüket és türelmüket, amelyet ezúton is tisztelettel köszönünk. 

Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

 

Friss hírekért, aktualitásokért kövessék Facebook-oldalunkat is!