Vissza

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az időben megkezdett téliesítéssel megelőzhető a vízmérők elfagyása

Siófok, 2023. november 28.Még nem késő elvégezni a hideg évszakokban nem használt ingatlanok ivóvízhálózatának téliesítését. Ha erről nem gondoskodunk, a tartós éjszakai fagyokban könnyen tönkremehetnek a házi vízmérők, ami az elfolyt víz költségén túl több tízezer forint pluszkiadást jelenthet.

Volt olyan év, amikor a társaság szakembereinek 6000 vízmérőt kellett fagyás miatt cserélni, de tavaly–tavalyelőtt is száznál több ilyen eset fordult elő a cég 6 vármegyét is érintő működési területén. Ezért a DRV Zrt.  óvatosságra inti a felhasználóit és felhívja a figyelmet, hogy a szokatlanul meleg ősz és az elmúlt évek enyhe telei ellenére is fokozottan figyeljenek a vízmérők téliesítésére.

Elfagyott vízmérő óra

Ha elfagy egy vízmérő, az legalább 46.990 forintos kiadást jelent, az aktuális díjszabás szerint ugyanis ennyibe kerül a legkisebb, 15 mm-es átmérőjű vízmérő cseréje. Ennek és az elfolyt víz díjának a költségét a felhasználónak kell kifizetnie, mivel az ő feladata a vízmérői rendszeres ellenőrzése és a házi ivóvízhálózat karbantartása.

A nem lakott ingatlanoknál a tulajdonosnak érdemes elvégeznie minden kültéri vízakna és csap víztelenítését. Fontos, hogy szigetelje megfelelően a vízakna búvónyílását. Az akna mennyezetére, azaz belülről az aknafedlapra, valamint az oldalfalakra is rögzítsen hőszigetelő anyagot, az aljzat maradjon szabadon. Lényeges, hogy ne maradjanak rések a lebúvónyílást záró aknafedlap körül, ahol a hideg levegő és a téli csapadék bejuthat. Ezt követően is rendszeresen ellenőrizze az ingatlant.

Probléma esetén mielőbb értesítse a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szakembereit az alábbi, 0–24 óráig ingyenesen hívható telefonszámon:

DRV-infovonal: +36 80 240 240/1-es menüpont, hibabejelentés

A DRV Zrt. a témával kapcsolatos teendőket egy kisfilmben is összefoglalta, hogy segítse a felhasználóit, a videó megtekinthető a társaság honlapján és YouTube-csatornáján.

További információ:
sajto@drv.hu

 

Friss hírekért, aktualitásokért kövessék Facebook-oldalunkat is!