Vajon mindegy, hová került a használt sütőolaj? CseppetSem!

2021 novemberében együttműködési megállapodást kötöttünk a Biotrans Kft.-vel, csatlakozva a cég CseppetSem! elnevezésű használtsütőolaj-begyűjtési programjához. Az együttműködés keretében egy gyűjtőpontot is kialakítottunk Zamárdiban.

A lakossági használt sütőolaj és sütőzsiradék káros hatásai elsősorban a víziközműszektorban jelentkeznek. A közműcégek számára a vízbázis megóvása és a szennyvízcsatornába került káros szennyező anyagok kiszűrése rendkívül idő- és költségigényes feladat – noha ennek jelentős része csökkenthető lenne kellő lakossági tudatossággal. A használt olaj szelektív gyűjtése a települések jelentős részén még nem biztosított, a használt zsiradékokkal szennyezett szennyvíz kezelése pedig jelentős többletráfordítást igényel.

A CseppetSem! program 2020 őszén indult, a projekt a magyarországi lakossági használt sütőolaj és sütőzsiradék országos, hálózatos rendszerű begyűjtését tűzte ki céljául. A Biotrans Kft. az elmúlt egy évben 1000 településen megközelítőleg 1800 gyűjtőedényt telepített az önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel és civil szervezetekkel együttműködésben, ehhez csatlakozott a társaságunk, bízva benne, hogy ily módon is támogathatjuk a rendszer országos kiépítését, illetve hogy példát mutathatunk ágazaton belül és kívül egyaránt.

Társaságunk a zamárdi telephelyén – 8621 Zamárdi, Tóközi út – alakított ki egy gyűjtőpontot, az ott kihelyezett 240 literes tartályba bárki elhelyezheti a használt sütőolajat eredeti csomagolásban, PET-palackban vagy befőttesüvegben. Egyúttal levélben fordultunk a működési területén található, gyűjtőponttal még nem rendelkező önkormányzatok vezetőihez, hogy felhívjuk figyelmüket a programhoz való csatlakozás lehetőségére.

A „CseppetSem!” program célja, hogy minél több önkormányzat létesítsen a területén használtsütőolaj-gyűjtő pontokat, hogy a lakosságnak minél kisebb erőfeszítésébe teljen ennek a hulladékfajtának a környezetbarát módon történő elhelyezése. A rendszer közel nulláról indult, de a 2021-es állapot szerint már havi 45 tonna szennyező anyag gyűlik össze, melynek túlnyomó része a csatornákba került volna. A Biotrans Kft. 2021 év végéig1000 településsel kötött együttműködési megállapodást, és már közel 4 millió fő részére biztosít az élőhelyéhez elérhető közelségben gyűjtőpontot, ahol a lakosság cseppmentesen, adhatja le a használt olajat.

A környezetvédelmi szempontokon túl a sütőolaj „eltűnésének” gazdasági hasznai is vannak, a közműcégek javításra és mentesítésre fordított összegei csökkenhetnek, az anyag ráadásul 100%-ban újrahasznosítható, mivel biodízel-alapanyag készíthető belőle.

A CseppetSem! program a társadalmi felelősségvállalással a környezetvédelem mellett további előnyt is jelent a csatlakozó települések számára: a Biotrans Kft. vállalja, hogy évente egy alkalommal a gyűjtőponton összegyűlt anyag minden hasznos kilogrammja után 25 Ft visszatérítést fizet valamely, az önkormányzat által kijelölt egyesületnek, alapítványnak, vagy az önkormányzat elkülönített környezetvédelmi alapjába.

A DRV Zrt. zamárdi telephelyén kihelyezett gyűjtőponton összegyűlő használt zsiradékok után járó összeget a víziközmű-vállalat a Nők a Balatonért Egyesület számára ajánlotta fel. A civil szervezet céljai közt szerepel, hogy környezettudatos magatartást alakítson ki a Balatonnál élő és a tavat szerető emberekben.

A CseppetSem! programról és  a gyűjtőpontokról az alábbi weboldalon tájékozódhatnak:
http://www.cseppetsem.hu/

 

A Biotrans Kft.-ről

A hazai tulajdonban álló Biotrans Kft. azzal a céllal kezdte meg működését 2005-ben, hogy gyors, megbízható és legális megoldást kínáljon az ételhulladék, a lejárt szavatosságú élelmiszerek és a használt sütőolaj újrahasznosítására. Jelenleg 33 szállítójárművel, 50 munkatárssal stabilan és megbízhatóan üzemelteti a használt sütőolaj-begyűjtési rendszert, felkészülve a folyamatosan növekvő lakossági igényekre.

A Nők a Balatonért Egyesületről

Az 1995 januárjában Alsóörsön alapított Nők a Balatonért Egyesület (NABE) célja, hogy megvédje a Balaton környezeti, természeti és kulturális értékeit. Jelenleg 20 csoportban 720-an dolgoznak annak érdekében, hogy tájékoztatók, akciók, programok szervezésével, a Balaton térségében, az országban és a határokon túl is kapcsolatok építésével ösztönözzék az embereket felelős, környezettudatos viselkedésre.