A csapvízfogyasztás előnyei, a vízhiány következményei

A fotó a csapból folyó vizet szemlélteti. A képre kattintva a fotó nagyobb felbontásban nyílik meg.

A DRV Zrt. elkötelezett a csapvízfogyasztás népszerűsítése mellett, hisz a csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik Magyarországon, minősége jó, fogyasztása nemcsak egészséges, de környezettudatos gondolkodást és viselkedést is mutat, mindemellett jóval gazdaságosabb is az ásványvizekkel és cukros üdítőkkel szemben. Számos előnye mellett a csapvízfogyasztás mégis egyre csökkenő tendenciát mutat, ezért a DRV Zrt. évek óta célzott kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet a témára. Célunk olyan felhasználói attitűd kialakítása és megerősítése, amely elősegíti a csapvíz fokozott fogyasztását, tudatosabbá téve a felhasználókat, egyben edukációs céllal környezetbarát viselkedésre ösztönzés.

Arra még az általános iskolai tanulmányainkból emlékezhetünk, hogy egy átlagos felnőtt testének nagyjából hetven százaléka vízből áll, a csecsemőknél ez az arány még magasabb.
A csapvíz egészséges, nem tartalmaz cukrot, nem károsítja a fogakat és nem hizlal, emellett segíti az emésztést, a légzést, a vérkeringést, és biztosítja az izmok megfelelő működését.
A nagy hőségben kiemelten fontos, hogy elegendő vizet fogyasszunk.

Az emberek 55-65 százaléka krónikusan vízhiányos: sokaknál a szomjúságérzet annyira gyenge, hogy gyakran összetévesztik az éhségérzettel, ezért akkor esznek, amikor csak egy pohár vizet kellene inniuk – így is el lehet hízni.

A nappali fáradtság elsőszámú okozója a vízhiány. Már két százalék folyadékvesztés megzavarhatja a rövid távú emlékezetet, nehézségeket okozhat az alapműveletek elvégzésénél, és összpontosítási zavarokat egy képernyő vagy egy kinyomtatott oldal felfogásánál. Tízszázalékos vízhiány esetén pedig leáll a vesék működése. A szervezetnek folyamatosan szüksége van – általánosságban napi nyolc-tíz pohár – vízre, nem pedig üdítőitalra. Bizonyos üdítők vízhajtó anyagokat is tartalmaznak, ezért fogyasztásukkal nemhogy növeljük, de csökkentjük a szervezetünk víztartalékait.

Ásványvíz vs. csapvíz

A fotó vízcsobbanást szemléltet. A képre kattintva a fotó nagyobb felbontásban nyílik meg.

Azt a terméket lehet ásványvíznek nevezni, amely ásványianyag- és nyomelemtartalma, valamint egyéb összetevői következtében egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, és egyértelműen megkülönböztethető az ivóvíztől. Az ásványvizek nagyon különböző ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, 500-tól kb. 2000 mg/l-ig. A legnépszerűbb hazai ásványvízmárkák többségének ásványianyag-tartalma öt- és hétszáz mg/l között mozog, ugyanakkor a magyar csapvizekben is 300-500 mg/l közötti mennyiségben találhatók meg az emberi szervezet számára fontos anyagok, a kalciumtól a magnéziumig. A túl magas ásványianyag-tartalmú folyadékok rendszeres fogyasztása hosszú ideig nem ajánlott.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ nagyobb mennyiségű, hosszabb ideig történő fogyasztásra a vezetékes ivóvizet javasolja. Az összetétel mellett érdemes megfontolni, hogy az ásványvízzel szemben a vezetékes ivóvíz költségigénye jóval kisebb: aki palackos vizet vásárol, az akár több százszor annyit fizet, mint aki tiszta vízzel tölti újra a kulacsát. Emellett a csapvíz fogyasztása kényelmes, és nem jár együtt műanyaghulladék keletkezésével.

Egy átlagos ember évente 168 műanyag palackkal terheli a környezetét. A műanyagoknak legalább ötszáz év kell, mire lebomlanak. Az emberek által használt műanyag palackok világszerte óriási terhet jelentenek a környezet számára. És akkor még nem beszéltünk a mikroműanyagokról! A palackozott víz átlagosan 22-szer több mikroműanyagot tartalmaz, mint a csapvíz. Az, aki kizárólag palackozott vizet iszik, évente akár 130 ezer műanyagrészecskét is bevihet a szervezetébe csakis ebből a forrásból, míg a csapvízből „csupán” 4000 részecskét.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy ha valaki PET-palackos ásványvizet választ, túl azon, hogy a csomagolása miatt környezetszennyező terméket vásárol, a palackos víz minősége is sok esetben megkérdőjelezhető. Sok PET-palack ugyanis hosszú hónapokat is eltölthet a szupermarketek raktárhelyiségeiben vagy polcain, és a tartalmát nem tartósítja semmi. Továbbá jóval ritkábban vizsgálják a minőségét, mint a csapvíznek.

Azt, hogy ki mit választ, mindenki maga dönti el. Tény, hogy a palackosvíz-értékesítésben jóval nagyobb szerepet kap a marketing. Ez is megerősíti a csapvízkampányunk szükségességét, a fogyasztók folyamatos edukációját, hogy felhívjuk a figyelmet a csapvíz előnyeire és pozitív hatásaira.

Érdekességek, hasznos cikkek:

Mi folyik itt? Csapvizet vagy ásványvizet igyunk?

Évente legalább 50 ezer műanyagrészecskét esznek meg az emberek átlagosan

Több lehet a mikroműanyag a természetben, mint gondoltuk

6 ok, amiért soha nem szabadna műanyag palackból innod