A kedvezményezett neve: Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. 

A projekt azonosító száma: KEHOP-2.1.11-21-2022-00017

A projekt címe: Duna-parti települések vízellátásának fejlesztése az ercsi vízbázis bővítésével, vízbázisváltással

A projekt összköltsége: 13 232 140 602 Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2025. 12. 31.

A projekt bemutatása:

A fejlesztés célja az ercsi vízbázis felhasználásával, a kútsor bővítésével a térségben található települések (Adony, Beloiannisz, Besnyő, Iváncsa, Kulcs, Pusztaszabolcs, Velence) ivóvízellátásának fejlesztése új vízbázisra való áttéréssel, a vízkezelési kapacitás növelése és a technológia korszerűsítése mellett.

A fejlesztésre azért van szükség, mert a térséget ellátó regionális víziközmű-hálózat és az ercsi vízbázis (19 db kúttal) évtizedekkel korábban épült, a kutak a Duna medrével párhuzamosan, annak árterében, a lerakott szűrőkavicsrétegre lettek telepítve. Az üzembiztonság szavatolása, a hatékony és fenntartható működés biztosítása érdekében szükséges a vízbázis bővítése további 3 kút létesítésével az ercsi kúttelepen. Ezenkívül megépül 900 fm gerincvezeték, megvalósul a kétirányú nyomásfokozás Velence és Kulcs irányába külön mennyiségmérés kiépítésével, valamint új távvezetékek építése Kulcs, Velence, Beloiannisz és Besnyő irányába, összesen közel 25 km hosszúságban.

A hálózathoz kapcsolódóan új technológiai elemek és műtárgyak épülnek az alábbiak szerint:

  • új nyomásfokozó térszíni gépház és fertőtlenítő létesül Besnyő, Beloiannisz, Iváncsa, Adony és Pusztaszabolcs településeken;
  • glóbusz- és telephely-rekonstrukció történik Besnyő, Beloiannisz, Iváncsa és Adony településeken; továbbá
  • új mennyiségmérő műtárgy kerül kiépítésre Besnyő, Beloiannisz és Iváncsa településeken.