CSATORNAHASZNÁLATI ILLEMTAN

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ami eltűnt a lefolyón, attól egyszer és mindenkorra megszabadultunk, hiszen a szennyvíztisztító telep majd úgyis mindent ártalmatlanít. Ez azonban nem igaz! A tisztítási technológia csak bizonyos határokon belül képes zavartalanul működni. A zavartalan működés fenntartása és a tisztítótelepek túlterhelésének megakadályozása közös felelősségünk!

Kérjük, hogy te is tartsd be a csatornaillemtani szabályokat, hiszen a környezetünk védelme közös érdekünk!

A szennyvíztisztító telepek elsősorban élő mikroorganizmusok segítségével tisztítanak, ezért a csatornahálózatba csak olyan lebomló anyagok juttathatók, amelyek ezeket nem károsítják. Ha a csatornahálózatba méreg vagy egyéb szennyező anyag kerül, az elpusztíthatja a tisztítást végző szervezeteket, ezáltal sérülhet a befogadó élővíz, ráadásul a mezőgazdaságban hasznosítható szennyvíziszap is használhatatlanná válik. Azok az anyagok, amelyeket a szennyvíztisztító telep nehezen, illetve nem képes lebontani, közvetlenül visszajutnak a természetbe. Ezért szigorúan TILOS a csatornába mérgező anyagokat juttatni.

Vannak olyan anyagok, amelyek a hálózatba kerülve ÜZEMZAVART OKOZNAK, ilyenek például a darabos szennyeződések és a szerves szennyező anyagok is. A csatornahálózat semmiképpen sem alkalmas szilárd hulladékok eltüntetésére. Ezek elzárják a víz útját, és tönkreteszik a szennyvízátemelőkben a szivattyúkat. A szennyvíztisztító telepek csak a normál életvitellel járó szennyvíz megtisztítására alkalmasak. Nem tartoznak ebbe a körbe a szerves szennyező anyagok: a zsírok és olajok a csatornában kihűlnek, reakcióba lépnek a szennyvíz más összetevőivel, példűul a nedves kendőkkel, és kemény, szappanszerű lerakódást okoznak. A csatorna emiatt előbb leszűkül, majd eldugul. Emellett egy biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, amely megtámadja és tönkreteszi a házi és a közcsatorna-vezetéket egyaránt.

Hidraulikai, mennyiségi TÚLTERHELÉST OKOZHAT, ezért nem kerülhet a csatornába csapadékvíz, belvíz és talajvíz. A nem egyesített rendszerű szennyvízcsatorna-hálózat csak a szennyvizet képes elvezetni. A szabálytalan esővíz- és talajvíz-bebocsátások miatt túlterheljük a szennyvíztisztító telepeket, és gyakran a csatornahálózat kiöntését, a lakóingatlanok elöntését okozhatjuk.

Darabos szennyeződések

fa, kő, csont, műanyag háztartási eszköz, fémkupak, műanyag/üvegpalack, macskaalom, építési törmelék, homok, kavics, vízben nem oldható egészségügyi anyag (vatta, tampon), egyéb háztartási hulladék (textil, nedves törlőkendő, növény, szőr stb.)

Szerves szennyező anyagok

állattartásból származó hígtrágya, háztartási ételmaradék, zsírok, olajok, háztartási állatfeldolgozásból származó hulladék, elpusztult kisállatok teteme, emésztőkből szippantott nagy agresszivitású szennyvíz

Mérgező anyagok

mérgek, gyógyszerek, növényvédő szerek, nehézfémtartalmú folyadékok, tűzveszélyes anyagok, benzin, hígító, festék, lebomlás során méreggé, tűzveszélyessé váló anyagok

Túlterhelést okozó anyagok

csapadékvíz, belvíz, talajvíz

 

A figyelmedbe ajánlunk egy beszélgetést a helyes és felelős csatornahasználat fontosságáról, valamint a szennyvízkezelésről és -tisztításról. Társaságunk sajtószóvivője a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának GreenLike podcastjában mesélt minderről.

Köszönjük, ha te is velünk együtt óvod környezetünket.