Vissza

Vízminőségi problémák Gárdonyban

A DRV Zrt. ezúton tájékoztatja tisztelt felhasználóit a Gárdony településen szolgáltatott ivóvíz minőségével kapcsolatosan előforduló problémák okairól, illetve a megtett és továbbiakban tervezett intézkedésekről.

A Velencei-tó környéki települések vízellátását az ercsi kútsor biztosítja. A kitermelt ivóvíz az átlagosnál magasabb koncentrációban tartalmaz mangánt és vasat. Vízkezelő technológia nincs kiépítve. A technológia hiánya következtében a kitermelt víz vas- és mangántartalma kiülepedik a távvezetékben, és azon keresztül az elosztó hálózatban.

A jelenség kezelésére a rendszer mechanikai tisztítását, a lerakódott vas- és mangániszap eltávolítását, a hálózat öblítését szakembereink folyamatosan végzik, de ezzel a módszerrel biztonságosan nem oldhatók meg a rendkívüli hibákból, valamint a nyári időszakban jellemzően magasabb fogyasztásból adódó felkeveredés miatti problémák.

Az elmúlt héten több alkalommal is áramszünet nehezítette a megfelelő minőségű ivóvízellátás biztosítását, mely önmagában ezúttal nem okozott vízminőség-problémát a hálózat öblítésének köszönhetően. A hétvégén történt áramszünet során azonban a Velencei-tó környéki települések vízellátását biztosító, a gárdonyi medencéket töltő DN 500-as távvezetéken többszörösére növekedett a szállított vízmennyiség, amely felkavarta a lerakódott mangániszapot a vezetékekben, és ez vízminőség-problémához vezetett.

Az elmúlt közel egy évtizedben a DRV több százmillió forint értékben végzett a meghibásodásokat megelőző és az ivóvízminőséget javító beavatkozásokat, a lerakódások eltávolítására áramlásirányítási csomópontokat, mosatási be-, illetve kivezetési idomokat alakítottak ki szakembereink, és tolózárakat cseréltek. Végleges megoldást azonban a vízbázisban jelentkező mangántartalom eltávolítására egy vízkezelő berendezés jelentene, mellyel jelenleg a vízellátó rendszer nem rendelkezik. A beruházás jelenleg tervezési szakaszban tart, a megvalósulását követően a jelen eseményhez hasonló esetekre nem kerül sor.

A fejlesztés megvalósulásáig társaságunk a térség vízminőségének megfelelő szinten tartása érdekében rendszeres, tűzcsapokon keresztüli hálózatmosatást végez.

Kérjük, amennyiben vízminőségi elváltozást tapasztalnak, jelezzék a DRV Zrt. infovonalán – a 06 80 240 240-es telefonszámon –, ahol az 1-es menüpont kiválasztásával közvetlenül elérhetik diszpécserünket. A területen szükség esetén lajtos kocsival folyamatosan biztosítunk ivóvizet, amennyiben ilyen jellegű igény merül fel, kérjük, jelezzék diszpécserünk felé.

Társaságunk a jövőben is mindent elkövet a Velencei-tó környéki települések megfelelő minőségű ivóvízellátásának biztosítása érdekében.

Megértésüket és együttműködésüket ezúton is köszönjük.

Tisztelettel:

Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

Friss hírekért, aktualitásokért kövessék Facebook-oldalunkat is!