Vissza

Új ingatlan vásárlása esetén tájékozódjon a közüzemi díjtartozásról

Tisztelt Felhasználók!

Felhívjuk figyelmüket, hogy – a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében – ingatlan (lakás, nyaraló, ház, üzemépület, stb.) vásárlása esetén még az adásvételi szerződés aláírása előtt érdemes tájékozódni arról, hogy a vásárolni kívánt ingatlanon nincs-e közüzemi díjtartozás, illetve, hogy az ingatlanon a víziközmű-szolgáltatás biztosított-e, azaz nem áll-e korlátozás vagy felfüggesztés (teljes kizárás) alatt.

Ha az adásvételi szerződés megkötése után derül ki, hogy az ingatlant eladó az adásvételt megelőzően díjtartozást halmozott fel és emiatt a szolgáltatás korlátozásra, esetleg felfüggesztésre került, akkor a z ilyen tartozás miatt bevezetett korlátozás vagy felfüggesztés feloldásának díját az új tulajdonosnak kell megfizetnie, s csak jogi úton tudja azt a régi tulajdonostól követelni..

Javasoljuk ezért, hogy még a szerződés megkötése előtt körültekintően egyeztessenek az előző tulajdonossal!

Célszerű megtekintésre elkérni a legutolsó közüzemi számlát, amelyen a folyószámla-egyenleg is szerepel. Ha az egyenleg nem egyezik meg az adott számlán szereplő fizetendő összeggel, akkor a különbség tartozást jelent.

Az egységes közüzemi számlakép okán az összes közszolgáltató (áram, gáz, víz, szennyvíz, hulladék, távhő) számlája egyformán, ugyanazon helyen és formában tartalmazza a fenti adatot.

A számlán nem szerepel, hogy az ingatlanon a víziközmű-szolgáltatás korlátozás vagy felfüggesztés alatt áll-e, ezért ezt külön érdemes megkérdezni és arra garanciát kérni.Amennyiben az eladótól a legutolsó közüzemi számlát bármely okból nem tudják beszerezni, javasoljuk, hogy forduljanak a DRV Zrt. ügyfélszolgálatához, ahol munkatársaink tájékoztatják Önt arról a tényről, hogy áll-e fenn tartozás az adott ingatlanon, vagy hogy az ivóvíz-szolgáltatás igénybevétélenek lehetősége rendelkezésre áll-e. A tartozás mértékéről információbiztonsági okokból a víziközmű-szolgáltató sem adhat Önnek tájékoztatást.

Amennyiben társasházban vásárolnak lakást, célszerű annak is utána járni, hogy, a lakás tulajdonosa mellett a társasház is kiegyenlítette-e a víziközmű-szolgáltatás összes felé leszámlázott szolgáltatási díját.

Elővigyázatosságukkal sok kellemetlen meglepetéstől óvhatják meg magukat!