Vissza

Tájékoztató nagyszékelyi felhasználóink számára

Tájékoztatjuk Nagyszékely településen élő felhasználóinkat, hogy a település ivóvízellátását 1 db termelő kút biztosítja, vízkezelő technológia nincs kiépítve.  Az utóbbi időszakban elvégzett ellenőrző méréseink során a kút vizében bakteriológiai problémát észleltünk. A hálózati bakteriológiai problémák megelőzése, valamint a hálózat elfertőződésének elkerülése érdekében ideiglenesen nátrium-hipoklorit vegyszert kezdtünk el adagolni a rendszeren, mely a lakosság számára biztonságossá teszi a víz fogyasztását.

Munkatársaink és a laboratórium mérései szerint a településen az utóbbi napokban 0,4 mg/l szabad aktív klór volt kimutatható, ami a vízkezelési gyakorlatban nem magas érték. Az ivóvíz minőségét szabályozó 201/2001. Korm. rendelet a szabad aktív klór értékre vonatkozóan nem ad meg küszöbértéket, csak a kötött aktív klór értékre 3,0 mg/l küszöbértéket.  

Az ivóvíz ízét, színét és szagát alapvetően a vízforrás típusa és a vízkezelés lépései határozzák meg. Vizsgálatok bizonyítják, hogy már 0,05 mg/l klórtartalmú vízben is érezhető a klóros szag és íz. Mindazonáltal az ivóvíz-tisztításban rutinszerűen alkalmazott alacsony koncentráció tartományban a fertőtlenítőszer emberi egészségre nem ártalmas, egészségterhelést nem okoz.

A szolgáltatott ivóvíz mikrobiológiai védettségét biztosító nátrium-hipoklorit adagolását a továbbiakban a vizsgálati eredmények tükrében optimalizáljuk, várhatóan csökkenteni tudjuk a következő napokban, melynek hatására a kellemetlen klóros íz zavaró jellege is mérséklődni fog.

Addig is kérjük felhasználóink szíves türelmét és megértését!

 

Friss hírekért, aktualitásokért kövesse Facebook-oldalunkat is!


A+ A-