Vissza

Tájékoztatás a Velencei-tó környéki településeken jelentkező vízminőségi problémáról

A DRV Zrt. ezúton tájékoztatja tisztelt ügyfeleit a szolgáltatott ivóvíz minőségével kapcsolatosan az előforduló vízminőségi probléma okairól, illetve a megtett és továbbiakban tervezett intézkedésekről.

A Velencei-tó környéki települések vízellátását az Ercsi kútsor biztosítja. A kútsoron kitermelt ivóvíz az átlagosnál magasabb koncentrációban tartalmaz mangánt és vasat. Vízkezelő technológia nincs kiépítve. A technológia hiányának következtében a kitermelt víz vas- és mangántartalma kiülepedik a távvezetékben, és azon keresztül az elosztóhálózatban. A jelenség kezelésére a rendszer mechanikai tisztítását, a hálózat öblítését szakembereink folyamatosan végzik.

A hétvégi rendkívüli vízvételezés, melynek során bizonyos vezetékszakaszokon a normál üzemmenethez képest más folyásirányok és nagyobb áramlási sebességek alakultak ki, valamint ezzel párhuzamosan a Velence–Ercsi távvezetéken történt csőtörés következtében az elosztóhálózatban leülepedett vas-oxid és mangán-dioxid felkeveredése az ivóvízben esztétikai hibát okozott.

Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről  szóló 201/2001. kormányrendelet szerint a víz a mangántartalom és a zavarosság okán kifogásolt, azonban az iható kategóriába esik, annak ellenére, hogy az érzékszervi tulajdonságai (színe, zavarossága) nem megfelelők.

Amennyiben az ihatóságával kapcsolatban bármilyen probléma adódna, a DRV Zrt. azonnal értesíti a fogyasztókat, egyeztetve az egészségügyi hatósággal.

A vízminőség-javítás érdekében végzett intézkedések nyomán jelentkező esetleges kényelmetlenségekért ezúton is kérjük tisztelt ügyfeleink megértését.

Kérjük, amennyiben vízminőségi elváltozást tapasztalnak, jelezzék a DRV Zrt. INFOvonalán – a 06 80 240 240-es telefonszámon –, ahol az 1-es menüpont kiválasztásával közvetlenül elérhetik diszpécserünket. A területen szükség esetén esztétikai problémától mentes ivóvizet lajtos kocsival folyamatosan biztosítunk, amennyiben ilyen jellegű igény merül fel, kérjük, jelezzék a diszpécserünk felé.

Társaságunk a jövőben is mindent megtesz a Velencei-tó környéki települések megfelelő minőségű ivóvízellátásának biztosítása érdekében. Megértésüket és együttműködésüket ezúton is köszönjük.

 

Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

 

Friss hírekért, aktualitásokért kövesse Facebook-oldalunkat is!