Vissza

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Télen is figyeljen oda a vízmérőire! Több tízezer forintot spórolhat vele

Siófok, 2020. november 10.A vízmérőelfagyások bizony kemény tízezrekkel emelhetik a vízszámla végösszegét, ha télen nem tesszük meg a megfelelő intézkedéseket. Nem árt felkészülni, hiszen némi odafigyeléssel és egyszerű lépésekkel elkerülhetők a többletköltségek és a további káresetek.

A téli fagyos időjárás miatt sok településen gyakori és visszatérő probléma a házi vízmérők elfagyása. Mivel a vízmérő rendszeres ellenőrzése és a házi ivóvízhálózat karbantartása a felhasználók jogszabályban rögzített feladata, a fagyás miatt megrongálódott vízmérők javításának, pótlásának, az új mérők hitelesítésének, valamint az elfolyt víznek a költsége mind a felhasználókat terheli. A DRV Zrt. esetében a 2019-20-as téli hónapok kedvező időjárásának köszönhetően kevés vízmérő károsodott a társaság működési területén, mindössze 239 db-ot kellett elfagyás miatt cserélni. Az előttünk álló hónapokra viszont kemény telet jósolnak a meteorológusok, így érdemes felkészülni.

Hogyan lehet felismerni a jelenséget, és mire figyeljünk?

Intő jel lehet, ha az épületben nem vagy csak alig folyik víz a csapból. Jelentős anyagi károkat előzhetünk meg azzal is, ha kellő figyelmet fordítunk a vízmérőakna belső felületének megfelelő szigetelésére. Fontos, hogy a szigetelőanyag nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből, megfelelő például a hungarocell használata.

Szigetelés egyébként az akna mennyezetére és az oldalfalaira is javasolt, az aljzat szabadon hagyható. Tanácsos a lebúvónyílást záró aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását is ellenőrizni. Fontos, hogy ne legyenek hézagok, amelyen keresztül a kinti hideg levegő az aknába áramolhat. Az aknafedlapot szintén hőszigetelő anyaggal javasolt ellátni.

Télen a nem lakott épületeknél a legbiztosabb módszer a teljes víztelenítés, ezt a házi vezetékhálózaton elhelyezett víztelenítő szerelvények segítségével lehet elvégezni, emellett javasolt elzárni a közterület felé eső csapot is. A hibák mielőbbi azonosítása érdekében fontos a télen nem használt ingatlanok rendszeres ellenőrzése.

A DRV Zrt. ezúton is ajánlja felhasználói figyelmébe a témával kapcsolatos tudnivalókat összegző kisfilmjét, amelyben szakemberük be is mutatja a teendőket.

Vízmérőelfagyás észlelése esetén haladéktalanul értesítsék a Társaságot az alábbi telefonszámon!

DRV-infovonal: +36 80 240 240/1-es menüpont, hibabejelentés

 

Friss hírekért, aktualitásokért kövesse Facebook-oldalunkat is!


A+ A-