Vissza

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Több mint 60 millió forintba került a valószínűsíthetően illegális rákötés okozta vízminőségi problémák elhárítása

Siófok, 2020. szeptember 24.Több mint 60 millió forintnyi ráfordítással tudta elhárítani a nyáron bekövetkezett haváriaproblémákat a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV), amelyeket valószínűsíthetően felelőtlen felhasználói magatartás, illegális rákötés okozott. A társaság 8 felhasználót érintően rendőrségi feljelentést tett a vízhálózat veszélyeztetése miatt.

Júliusban két alkalommal is vízfogyasztási korlátozást kellett elrendelni Kilitiben, Siófok déli városrészében baktériumszennyezettség miatt, amely 5-6 ezer lakost érintett. A vezetékes ivóvíz a korlátozások életbe lépésétől csak forralás után volt fogyasztható a térségben, illetve a lakosok az utcákat járó lajtoskocsikról juthattak tiszta ivóvízhez. A folyamatos vízmintavételezéseket, a víztárolók mosatását és a rendkívüli ellenőrző vízmérő-leolvasásokat követően bebizonyosodott, hogy több felhasználási helyen is illegálisan rákötöttek saját kutat az ivóvízhálózatra. A haváriák elhárításában és az azzal kapcsolatos feladatokban közel 350 fő vett részt, a munkálatok összesen közel 9 ezer munkaóra és 60,6 millió forint ráfordítást igényeltek a szolgáltatótól – nem számolva a mosatásoknál elfolyt és a lajtoskocsik folyamatos feltöltéséhez szükséges több ezer köbméternyi ivóvíz költségét.

Az esetet követően a szolgáltató megkezdte az ingatlantulajdonosok kezelésében lévő kutak és az ivóvízvezeték-rendszer illegális összekötéseinek kivizsgálását is, valamint szakembereik folyamatosan végzik a városrész több mint 2500 bekötési helyén a vezetékes ivóvíz szennyezését akadályozó, úgynevezett visszacsapó szerelvények beépítését. Utóbbira további 15 millió forintot különített el a szolgáltató, saját forrásból.

„Az illegális rákötés törvénytelen és szankciókat von maga után, nem beszélve arról, hogy súlyos egészségügyi kockázatot jelent. Jelen esetben a DRV a saját szabályzatai szerinti intézkedéseken túl 8 felhasználóját érintően rendőrségi feljelentést tett. Az ügyben az ingatlantulajdonosok mellett fokozottan fennáll a felelőssége az összekötést megvalósító szerelőknek is” – nyilatkozta Lakatos Edina, a DRV Zrt. sajtószóvivője.

A DRV célja a feljelentéssel az elkövető vagy elkövetők felelősségre vonásán túl a hasonló esetek megelőzése, akár büntetőjogi szankció alkalmazásával. 

A DRV Zrt. továbbra is arra kéri a felhasználókat, hogy felelősen, szakszerűen és a jogszabályi előírásoknak megfelelően üzemeltessék a házi vízellátó rendszerüket, hogy ne veszélyeztessék mások egészségét.

 

További információ:

sajto@drv.hu

 

Friss hírekért, aktualitásokért kövesse Facebook-oldalunkat is!


A+ A-