Vissza

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A DRV átadta a Vizek háza élményparkot a Balaton déli partján

Siófok, 2022. május 13.Ünnepélyes keretek közt átadták a Vizek háza élményparkot. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló új központ által Zamárdi település egy bemutatóteremmel és egy vizes játszótérrel gazdagodott, míg a Siófok területén lévő szomszédos töreki tanösvény 4 új pihenőhellyel bővült. Az élménypark lehetőséget biztosít nemcsak a Balaton vízgyűjtőjével, de az ivóvízellátással és a szennyvízkezeléssel kapcsolatos ismeretek bővítésére és elmélyítésére, valamint az élményszerű tanulásra és kikapcsolódásra is.

Az UNICEF és a WHO jelentése szerint a világon élő emberek negyedének nincs hozzáférése tiszta, iható ivóvízhez; a potenciális népességnövekedés, a világgazdaságban lezajló átalakulás, valamint a klímaváltozás jövőbeli hatásai pedig várhatóan tovább növelik majd a víz iránti keresletet, miközben a vízellátás világszinten egyre bizonytalanabbá válik.

A DRV Zrt. KEHOP-2.1.7-19-2019-00009 azonosítószámú, Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában megnevezésű projektje keretében megvalósuló, most átadott Vizek háza fejlesztés célja, hogy a Balaton vízgyűjtő területével, valamint a vízbázisvédelemmel, szennyvízkezeléssel kapcsolatos ismereteket minél szélesebb közönséggel megismertesse, és elősegítse, hogy a felhasználók egyre környezettudatosabb, takarékosabb és felelősebb vízfelhasználókká váljanak.

A képen Volencsik Zsolt, Witzmann Mihály és Bardócziné dr. Molnár Anita látható a nemzeti színű szalag átvágásakor

Az eseményen részt vett Somogy megye 4. számú országgyűlési egyéni választókerületének országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály is, aki elmondta: „Nem mindennapi beruházás valósult meg a DRV berkein belül. Azt mondhatom, nem feltétlenül jellemző, hogy egy hasonló cég ilyen komoly társadalmi felelősségvállalásra, szemlélet-, illetve tudatformálásra vállalkozzon, és odafigyeléssel, szakértelemmel kísérve megvalósítson egy ilyen nagyszabású projektet. Szeretném megköszönni a DRV-sek elhivatottságát, a cégnél dolgozó minden egyes szakember magas fokú szakmaiságát, szorgalmát és összefogását, amelynek köszönhetően a kötelezően ellátandó feladataik mellett ezt a projektet is sikerre vitték.”

A Vizek háza a Balaton vízgyűjtőjén, a Siófok-Törekiben található természetvédelmi területen, valamint annak közvetlen szomszédságában, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. zamárdi telephelyén épült meg. Az új, edukációra és szemléletformálásra egyaránt alkalmas élményparknak egy bemutatóterem, egy vizes játszótér és egy tanösvény is a része. Míg a bemutatóteremben egyebek mellett szemléletformáló installációk, oktatási anyagok, kis kémikus sarok és egy interaktív Balaton-makett kapott helyet, addig a vizes játszótéren a vizes szakma műtárgyait szemléltető játékokat, interaktív makettasztalt helyeztek el, és a vízszűrők egyes rétegeit bemutató mezítlábas tanösvény, a „víz útja sétány” is várja az érdeklődőket. A bemutatóteremtől kicsit távolabb eső töreki tanösvényen 4 új állomáshelyet is kialakítottak, így a komplex élménypark később tanulmányi kirándulásoknak, iskolai programoknak is a helyszíne lehet.

Gyerekek játszanak a vizes játszótéren

Volencsik Zsolt, a DRV Zrt. vezérigazgatója az átadóünnepségen így fogalmazott: „Fontosnak tartom, hogy a megvalósult élménypark adta lehetőségekkel, valamint a projekt keretében szervezett programjaink által a lehető legszélesebb körben hívjuk fel a figyelmet arra, hogy mindenki tehet a vizesélőhelyek és a vízbázisaink védelméért és a vízszennyezés ellen, valamint a globális felmelegedés negatív hatásainak enyhítéséért. És bár úgy tűnhet, csak csepp a tengerben, amit felelős, környezettudatos magatartással egyénileg elérhetünk, de hiszem, hogy minden cseppnyi cselekedettel hozzájárulhatunk közös jövőnk élhetőbbé tételéhez.”

A most átadott Vizek házát jelenleg iskolás csoportok látogathatják majd, az intézmény a széles közönség számára később nyitja meg kapuit.

A DRV szemléletformálási célú, 149,97 millió Ft-os, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével megvalósuló projektjéről bővebben a https://www.drv.hu/kehop-2.1.7.-vizikozmu-szolgaltatassal-kapcsolatos-szemleletformalas oldalon olvashatnak.

A Somogy TV átadóról készített demóját a DRV Youtube-csatornáján (https://youtu.be/HrdxCzPjGIU) nézhetik meg.

Friss hírekért, aktualitásokért kövesse Facebook-oldalunkat is!