Vissza

Sajtóközlemény

Kötbérmoratóriummal támogatja többek között a vendéglátósokat és kisvállalkozásokat a DRV Zrt.

Siófok, 2021. június 10.A veszélyhelyzet végéig nem kell a közszolgáltatást igénybe vevő nem lakossági felhasználóknak szerződésszegési kötbért fizetniük a víziközmű-szolgáltatáshoz kapcsolódóan megszerzett kvótamennyiség túllépése miatt a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. működési területén. A most meghirdetett moratóriummal a DRV azonnali segítséget kíván nyújtani a helyi, elsősorban a Balaton környéki kisvállalkozásoknak és vendéglátósoknak is.

A hatályos jogszabály értelmében a nem lakossági felhasználóknak – vagyis a gazdálkodó szervezeteknek, vállalkozásoknak – a tevékenységük végzéséhez szükséges ivóvízmennyiség igénybevételéhez – víziközmű-fejlesztési hozzájárulás megfizetésével – úgynevezett víziközműkvóta-mennyiséget kell megszerezniük. A hozzájárulás mértékét, vagyis az egy napi víziközműkvóta nagyságát az adott felhasználási hely egy napi ivóvízigénye határozza meg.
A hatályos jogszabály szerint a megszerzett kvótamennyiség túllépése szerződésszegésnek minősül, amely miatt a szolgáltató kötbért érvényesíthet.

A kvótatúllépés miatti többletköltség elsősorban az üdülőterület idényes – balatoni és velencei-tavi – vendéglátós vállalkozásait érinti nagyon érzékenyen: a vállalkozók nehezményezték, hogy a Covid-járvány okozta lezárások és a hűvös idő miatt gyengébb tavaszi szezon után a főszezont rögtön egy jelentős kiadással kell kezdeniük. Bár az eddig kirótt kötbérek összege vállalkozásonként átlagosan jellemzően néhány tízezer forint körül mozgott, a befizetendő összeg egyes cégek esetében jelentős terhet jelenthet az éppen csak éledező vendéglátósokra. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. ezért úgy döntött: a vállalkozások a veszélyhelyzet végéig igénybevett szolgáltatást érintően mentesülnek a kvótatúllépés miatti szerződésszegés kötbérfizetési kötelezettsége alól. 

„Sok kisvállalkozás és vendéglátós kérte, hogy enyhítsünk a most kialakult nehéz helyzeten, ezért úgy döntöttünk: a Covid-világjárvány gazdasági hatásai miatt a 2020-as és 2021-es évek időszakainak kvótatúllépése esetére kötbérmoratóriumot hirdetünk. Ez azt jelenti, hogy továbbra is folytatjuk a kvótatúllépések ellenőrzését, tájékoztatjuk az érintetteket a túlfogyasztásról, de a veszélyhelyzet végéig nem kell megfizetniük a kötbért” – magyarázta Lakatos Edina, a Dunántúli Regionális Zrt. sajtószóvivője.

Bár a jelenleg hatályos jogszabályok alapján a kvótaemelés megfizetése mellett is jogosult a szolgáltató a szerződésszegés miatt kötbért érvényesíteni, a DRV Zrt. úgy döntött, hogy a kvótaemelést igénylők, a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás egyszeri díját befizetők esetében ettől eltekint. A társaság további könnyítésként felhasználói kérelemre részletfizetési lehetőséget biztosít a díjbefizetéshez.

Lakatos Edina hozzátette: a cégek víziközmű-fejlesztési hozzájárulása az ivóvíz- és szennyvízhálózatok fejlesztésére szolgál, amivel az év minden egyes napján – köztük a nagyobb fogyasztású nyári napokon is – folyamatos ivóvíz-szolgáltatás biztosítható. A DRV-nél azonban azt is látják, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabályi előírások nem minden érintett esetben értelmezhetők egyértelműen. Emiatt a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás – mint egyfajta közteher – megfizetésének elfogadása esetenként kérdéseket generál az egyenlő és igazságos közteherviselés vonatkozásában, éppen ezért partnerek lennének a jogszabály jelenlegi hiányosságainak, pontatlanságainak orvoslásában is.  

A most kihirdetett kötbérmoratórium 2021. június 7-től lépett életbe, és azokban az esetekben érvényesíthető, ahol a felhasználókat a szolgáltató korábban már értesítette a kvótatúllépésről, de kötbérkiterhelő levelet még nem küldött részükre. A könnyítés a veszélyhelyzet végéig természetesen az újonnan keletkező kvótatúllépések esetében is érvényes.


A+ A-