Vissza

Sajtóközlemény

Budapest, 2018.07.10. – A Magyar Víziközmű Szövetség örömmel csatlakozik a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Humusz Szövetség és a Refil kezdeményezéséhez, amelyben közösen kívánják felhívni a lakosság figyelmét a műanyagmentes életre, a környezettudatos viselkedésre a „Töltsd velünk a júliust” elnevezésű kampányukkal.

A Magyar Víziközmű Szövetség, mint a hazai ivóvíz szolgáltatók és szennyvízelvezetéssel foglalkozó szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete, zászlós hajójára tűzte ki a csapvíz népszerűsítését és az ivóvíz presztízsének védelmét, valamint annak erősítését!

Mindannyian tudjuk, hogy az ivóvíz a jövőnk és a fejlődés alapja. Az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés, hiszen hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb problémát az emberiség számára. Napjainkban rengeteget hallani arról, hogy mikroműanyagok árasztanak el bennünket, azonban ha odafigyelünk és környezettudatosan viselkedünk, közösen megállíthatjuk ezt a folyamatot!

A „Töltsd velünk a júliust” https://www.facebook.com/events/204931773463703/ kampánnyal a szervezők szeretnék csökkenteni az egy használat után szemétbe kerülő PET palackok számát, ezért buzdítanak mindenkit arra, hogy amikor lehetősége van rá, töltse újra kulacsát! A kezdeményezéshez rengeteg Fenntartható Vendéglátóhely is csatlakozik, ahol bárkinek lehetősége van arra, hogy csapvízzel újratöltse kulacsát, palackját!

S hogy miért csapvízzel töltsük újra kulacsunkat?

Azért, mert a csapvíz OLCSÓ! 1 m3, azaz 1.000 liter csapvízzel pontosan 2.000 db ½ literes palackot lehet megtölteni. 1 m3 víz ára Magyarországon átlagosan 260 Ft /m3, tehát, ha kiszámoljuk, akkor egy fél literes flakont pontosan 13 fillérből tudunk megtölteni.

Azért, mert a csapvíz BÁRMIKOR ELÉRHETŐ! Hazánkban mindenhol rendelkezésre áll a jó minőségű csapvíz, Magyarországon a vezetékes ivóvízzel ellátott települések aránya 100% -os.

Azért, mert a csapvíz EGÉSZSÉGES! Tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges és elégséges ásványi anyagokat, ezenkívül változatosan fogyasztható, hiszen gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel ízesítve igazán ízletes, finom szomjoltó készíthető belőle.

Azért, mert a csapvíz BIZTONSÁGOS! Magyarországon az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz. A víziközmű szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott ivóvizet.

Nagy Edit a Szövetség főtitkára üdvözölte a kezdeményezést és szeretné mindenki figyelmét felhívni arra, hogy „Magyarországon kivételesen szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az országban mindenhol fogyasztható a csapvíz és a szolgáltatók által fenntartott nyilvános kutak vize is. A kampányhoz való csatlakozással mi is szeretnénk felívni a figyelmet arra, hogy PET palack nélkül is bármikor, bárhol elérhető az ivóvíz és kérjük az éttermeket, vendéglátóhelyeket, hogy csatlakozzanak ehhez a kiváló kezdeményezéshez, hiszen ezzel is hozzájárulnak a környezet és a vízkincs védelméhez. Az ivóvizet pedig ebben a nagy, nyári melegben kifejezetten ajánlom fogyasztásra mindenkinek, egészségükre!”

A Magyar Víziközmű Szövetség kiemelt feladatának tekinti azt, hogy minden olyan kezdeményezés mellett álljon ki, amely a környezettudatos gondolkodásra és a környezettudatos viselkedésre, a vízkincs védelmére és a környezet megóvására hívja fel a figyelmet!

Közös érdekünk, hogy óvjuk a Földet és környezetünket, - hogy gyermekeink, unokáink is tudják még használni – és ezt ne csak júliusban tegyük, hanem az év minden napján!


#plasticfreedom


Bővebb információ:

Kreitner Krisztina – Magyar Víziközmű Szövetség

kreitner.krisztina@maviz.org +36 30 277 48 86


A+ A-